Bierweekend van de Lambikstoempers in ALSEMBERG prestenteert meer dan 100 bieren

C21

Bierweekend van de Lambikstoempers in ALSEMBERG prestenteert meer dan 100 bieren

Lemb_lambikstoempers_11
De Lambikstoempers verwennen de bierliefhebbers met meer dan 100 bieren. - Foto © Marc SLuys
 

Voor de twaalfde keer richt “De Lambikstoempers vzw” haar jaarlijks bierweekend in. Deze twaalfde editie op zaterdag 27 en zondag 28 augustus in CC De Meent in  Alsemberg.  Er kan geproefd worden zaterdag van 14 uur tot 24 uur en zondag van 14 uur tot 20 uur. De bezoekers krijgen de keuze uit meer dan 100 verschillende bieren.

“Zoals vorige jaren hebben we het ruim aangepakt. We laten de bezoekers de keuze uit meer dan 100 verschillende bieren.”, begint voorzitter Wanne Madalijns het verhaal.
“We hebben getracht om zoveel mogelijk verschillende soorten bier bij elkaar te krijgen.

Uiteraard een heel gamma lambikbieren (van het basisbrouwsel lambik over geuze en kriek tot fruitbieren). Deze bieren komen allen uit het Streekproductencentrum in Halle. Daarbuiten komen er een groot aantal bieren van drankencentrale BVS in Sint-Pieters-Leeuw.
Een groot aantal uitzonderlijke bieren halen we persoonlijk af bij de brouwers. Dit zijn de bieren die niet zo bekend zijn bij het grote publiek. Zo presenteren we dit jaar o.a. “Brussels Calling” (jaarlijks éénmalig brouwsel van Brasserie de la Senne), “Duvel Tripel Hop”, “Wit Goud” (witloofbier) van brouwerij Hof ten Dormael, verschillende jaargangen van de Liefmans “Goudenband”, “Toetëler” (van een dit jaar opgerichte brouwerij), St.Rochusbier (éénmalig brouwsel van Den Herberg), Chimay Doré en Westmalle Extra (het refterbier van de paters van Chimay en Westmalle),… De volledige bierlijst kan je binnenkort bekijken op www.lambikstoempers.be.”

Op 4 augustus is in samenspraak met Marc Coessens, brouwmeester bij Liefmans, afgedaald in de bewaarkelders van de brouwerij. Vermits de “Goudenband” ook wel provisiebier genoemd, ideaal is om jaren verder te laten rijpen in de kelder ligt hier nog een aardige voorraad ! Op het Bierweekend kan de bezoeker de versie 2011, 2004, 1997 en 1996 proeven. Ook vonden we nog in een vergeten hoek enkele magnumflessen (1,5 liter); zonder vermelding van jaartal, uiteraard kan u deze “geheimzinnige” flessen ook bij ons proeven !!!

Zoals elk jaar zorgen De Lambikstoempers ook zelf voor onze eigen primeur. Ze opteerden, na het gigantisch succes van vorige jaren, opnieuw voor het eigen “Lambooske”.
Frambozen opgelegd op lambik. Een combinatie van lambik met de geur en zachte nasmaak van frambozen.

“Deze 100 bieren zijn slechts een kleine greep uit de Belgische bieren, we kunnen met recht en rede zeggen dat België het bierland is.  Je kan stellen dat elke bezoeker wel een Belgisch bier zal vinden dat in zijn/haar smaak zal vallen (van zoet via fruitig over zuur naar bitter).  En dit jaar zetten we een bepaalde bierstijl extra in de kijker : De Saison !

Saisonbieren hebben een amber tot oranje kleur en een dichte rotsachtige schuimkraag. Ze hebben een fruitige tot kruidige smaak en zijn meestal goed gehopt. Ze zijn niet te zwaar (5 à 6,5 vol.% alc.) omdat ze oorspronkelijk bedoeld waren als zomerse dorstlesser voor de arbeiders op het veld.

Typisch aan de brouwwijze is het gebruik van hoge beslagtemperaturen in de brouwzaal, zodat een hoog gehalte aan onvergistbare suikers wordt bekomen. Na de hoofdgisting volgt traditioneel een warme rijping onder toevoeging van aromahoppen (= ‘dry hopping’), doch deze techniek is nagenoeg verdwenen. De ruwheid van de hop wordt gecompenseerd door de onvergiste suikers. Een hergisting op fles zorgt voor de carbonisatie, die een verfrissende prikkelende smaak geeft aan het bier.

Omdat de hergisting op fles een grote druk met zich kan meebrengen, kiezen de brouwers van saisonbieren voor de traditionele 75 cl champagneflessen met kurk en kroonkurk of muilbandje.  Deze bierstijl is een van de meest bedreigde biersoorten van België, doordat ze buiten haar eigen streek nauwelijks bekend is. Door kenners en bierliefhebbers worden deze bieren echter werkelijk gekoesterd.

Alle bieren worden verkocht aan 1,50 euro en worden geschonken in onze eigen “Lambikstoempers”-proeverglazen van 15 cl.. Hierdoor moet het mogelijk zijn om verscheidene van deze bieren te degusteren.

De hongerige kunnen plaatselijk snacks aanschaffen aan de stand van Geitjesweelde uit Gooik.
Ook deze keer zijn ze opnieuw van de partij met hun geitenkaas, melkijs, gebak, rijstpap en pudding. En zoals bij de vorige edities zorgen zij in exclusiviteit op het Bierweekend voor de croque monsieur op basis van geitenkaas, ananas,… 

Een niet te missen succes bij de bezoekers is de Biertombola : voor een kleine bijdrage maak je kans om met een mooie bierprijs huiswaarts te keren. Wie niet waagt, niet wint… 

Kleurwedstrijd : ouders die met hun kroost rustig willen proeven kunnen dit jaar hun kinderen laten deelnemen aan onze grote kleurwedstrijd.

De toegang is volledig gratis. www.lambikstoempers.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 aug 2011
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 18 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 13 jul 2024
Hugo Deville Marc Sluys | 03 jul 2024
Hugo Devillé | 01 jul 2024
Hugo Devillé | 28 jun 2024
Hugo Devillé | 28 jun 2024

archief