BEERSEL - Doopviering, tentoonstelling en erfgoedwandeling in de kerk van Alsemberg

C21

BEERSEL - Doopviering, tentoonstelling en erfgoedwandeling in de kerk van Alsemberg

Ed_pajot_beersel_kerk_foto_degreef
Foto © Elsie Degreef
 

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Alsemberg, waarvan de eerste bouwsels dateren uit 1241, bevat verscheidene kunstwerken, waaronder een romaanse doopvont uit de 12de eeuw. In deze prachtige doopvont werden  3 kindjes gedoopt: Lucie Smeeks, Nigel Van leuven en Ynora Sas.

Op maandag 15 augustus is er in de kerk een tentoonstelling van 10 tot 18u: "Het verhaal van de kapellen te Alsemberg". (De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot 4 september tijdens de openingsuren van de kerk)
 
Het heemkundig genootschap stelde onlangs een inventaris op van alle kapelletjes in de gemeente en tekende hun achterliggende geschiedenis en verhalen op. Zowel vanuit cultuurhistorisch, architecturaal als religieus standpunt zijn de kapellen kostbaar erfgoed. In een tentoonstelling
illustreren ze met foto's van vroeger en nu de heuse metamorfose van sommige kapellen doorheen de jaren. Originele documenten en archiefstukken belichten de oorsprong en de stichters van deze kleine monumenten.
 
En eveneens op maandag 15 augustus om 15 u vertrekt er aan de kerk een erfgoedwandeling: Kapelletjes langsheen de Processieweg te Alsemberg. Sinds eeuwen worden in Alsemberg een zelfde reeks kapelletjes aangedaan bij de processies. De Weg-om of Processieweg te Alsemberg en Rode omvat vandaag nog steeds een 20-tal oude en recentere kapelletjes. Tijdens een geleide
wandeling langsheen de Processieweg maakt men kennis met de stichtingsverhalen en de volksdevotie verbonden aan dit kostbaar erfgoed.
 
Een samenwerking van het Heemkundig Genootschap "van Witthem" Beersel, de Parochieploeg en het Davidsfonds van Alsemberg, met de steun van gemeente Beersel.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 aug 2011
Elsie Degreef
Elsie Degreef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 29 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024

archief