Vredescomité BEERSEL organiseert "Herdenken Herdacht"

C21

Vredescomité BEERSEL organiseert "Herdenken Herdacht"

Editiepajot_bart_devill__vredespoort
De Vredespoort in Beersel. - Foto © Bart Devillé
 

Het dit jaar opgerichte Vredescomité van Beersel organiseert heel wat activiteiten rond 11 november. Een en ander wordt gecentraliseerd in het centrum van de deelgemeente Beersel.

Op 11 november om 11u, na de misviering van 10u, wordt een gedenkplaat ingehuldigd aan de Verlossingsboom bij de kerk van Beersel.
Deze werd geplant in oktober 1919 tijdens de inhuldigingsfeesten van het oorlogsmonument. Met deze inhuldiging op 11/11/11 om 11u gaat het nieuwe Vredescomité als het ware officieel van start.
Ook is dit het moment van de presentatie van een ‘Educatief Dossier’ voor de Beerselse scholen onder het thema ‘Oorlogsmonumenten met een verhaal’. Met een pakket op maat per deelgemeente, maken de leerlingen kennis met de betekenis van het oorlogsmonument in de buurt, verdiepen ze zich in de lotgevallen van gesneuvelden en werken ze ook breder rond de historiek en verhalen van oorlog in het dorp.
Ook is er de tentoonstelling ‘Herdenken Herdacht’ i.s.m. Heemkundig Genootschap. Aan de hand van documenten, voorwerpen en foto’s uit de collectie van het heemkundig genootschap, het gemeentearchief en particuliere verzamelingen wordt de geschiedenis verteld van de herdenkingsplechtigheden en oud-strijdersverenigingen in de Beerselse deelgemeenten.
 Verder worden foto’s getoond van Beerselse scholen op bezoek in het Fort van Breendonk en werkstukken rond Vredessymboliek door kunstacademie ’t Meiboompje Alsemberg. Te bezoeken op 11, 12 en 13/11 in de Gemeentelijke Feestzaal te Beersel. 11/11 van 12 tot 16u, 12/11 van 10 tot 12u en van 14 tot 16u, 13/11 van 11 tot 13u en van 14 tot 18u.
De reeks activiteiten worden dan afgesloten met een heuse ‘Fakkeltocht voor vrede’, dit van aan de Vredespoort Grote Baan Beersel naar het oorlogsmonument aan de Gemeentelijke Feestzaal. Deze fakkeltocht vindt plaats op 13 november om 17u.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 okt 2011
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief