Manchester geen partij voor HUIZINGEN

C21

Manchester geen partij voor HUIZINGEN

Editiepajot_beersel_catala_foto_merck
Foto Felix Merckx

Manchester is de nieuwe naam voor de oude site van de papierfabrieken van Huizingen in de Demeurslaan. Deze site is al lang aan vernieuwing toe. De POM kocht deze site in september 2009 van de vroegere eigenaar kartonproducent Catala uit Drogenbos. De naam Manchester verwijst naar de bouwstijl van het hoofdgebouw op het terrein, de zogenaamde Manchestertoren een robuuste industriële bouwstijl met kantelen, verwijzend naar een militair verleden.

De POM Vlaams-Brabant , de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij heeft die naam voor de oude Catala-Intermills-Demeurspapierfabrieken aan de Demeurslaan in Huizingen uitgekozen naar aanleiding van de geplande renovatie van het hele complex.
 
 Streekvereniging Zenne en Zoniën is blijkbaar niet de enige die zich bij die van buitenaf opgedrongen naamgeving vragen stelt. De vereniging heeft allerlei betrokkenen geconsulteerd.
Roger Swalens: “Niemand is echt gelukkig met Manchester. Zenne en Zoniën blijft het bevreemdend vinden dat Beersel niet zelf een naam heeft kunnen of mogen bedenken voor dit terrein. We suggereren dan ook dat men eerder zou spreken van het Manchestergebouw (voor de constructie waarnaar verwezen wordt) en dat men voor het terrein een naam bedenkt die veel beter aansluit bij de rijke traditie die in Beersel bestaat op het vlak van toponymie (voor de trage wegen, industrieterreinen, straatnamen, enz kiest Beersel in samenspraak en na advies van het Heemkundig Genootschap systematisch voor streekgebonden namen)”.
 
Eigenaardig ook dat de Beerselse bevolking een beetje achter het nieuws moet aanlopen, zegt Zenne & Zoniën.
 
“Alle andere Beerselse industriezones hebben gewoon Vlaamse namen. Legt Beersel zich hier zomaar bij neer? Blijkbaar toch niet: Er komen op het terrein nieuwe straten en pleinen. Daar zal de gemeente wel de geëigende procedure volgen, en in de mate van het mogelijke refereren naar de vroegere plaatsnamen. Manchester is wel een begrip dat van een dynamische aanpak inzake economische heropleving zou moeten getuigen, maar zoals het Heemkundig Genootschap van Beersel al heeft opgemerkt, blijft er verwarring bestaan tussen de stad Manchester en de bij ons zo goed als onbekende Manchester-bouwstijl”, zegt Roger Swalens.
 
Zenne en Zoniën hoopt dat het gezonde boerenverstand het haalt. Een ander frappant voorbeeld is het “Osteopolis”-gebouw, een sportgeneeskundecentrum dat aan het Alsembergse Grootveld gaat verrijzen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief