BEERSEL - Nieuw bezwaar tegen tram naar Alsemberg

C21

BEERSEL - Nieuw bezwaar tegen tram naar Alsemberg

Streekvereniging_z_en_z
Repro EP

Momenteel loopt het openbaar onderzoek voor het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan in Beersel. De lijvige studie is een moeilijk verteerbare boterham voor de gewone burger. Ze bulkt van de technische vaktermen en staat bol van de mooie maar tegelijk vage en voor vele interpretaties vatbare intenties. “Voor de gewone man is dit onverteerbaar”, stelt Zenne en Zoniën vast.

“Wij hebben er ons over gebogen en gemerkt dat de plannenmakers maar weinig bereid zijn om rekening te houden met welke vorm van kritiek ook”, stelt voorzitter Roger Swalens. “Zo blijft de idee van de doortrekking van de tramlijn van de Brusselse vervoersmaatschappij van de Put van Calevoet tot aan het Winderickxplein of zelfs de gewezen fabrieken van Vastiau-Godeau op grondgebied Sint-Genesius-Rode helemaal overeind”.
 
Volgens het Gemeentelijk Ruimtelijk uitvoeringsplan wordt er in het provinciaal ruimtelijk structuurplan gesuggereerd dat de tram tot in Alsemberg zou kunnen rijden. Maar een suggestie is iets heel anders dan een concreet voorstel, zeggen ze bij Zenne en Zoniën.. 
 
“De gemeente doet nu precies alsof de provincie dat oplegt, maar dat is natuurlijk een lichte vertekening van de realiteit. Beersel zou bovendien graag een P+R (Park en Ride zone ) organiseren op die plaats. Met andere woorden, afgezien van de vraag of de meubelzaak met die overstapparking opgezet is, wil de gemeente verkeer uit naburige Waals-Brabantse gemeenten aantrekken, in plaats van het af te weren. Een eigenaardige redenering “, zegt Roger Swalens.
 
Streekvereniging Zenne en Zoniën vraagt in een bezwaarschrift al deze opties volledig te schrappen uit het Richtinggevend Deel van het structuurplan. Technische en financiële haalbaarheid zijn voor Beersel uitermate twijfelachtig. Het plan kan enkel de gemeentebelastingen de hoogte injagen en jarenlange verkeershinder opleveren. De gemeente kan aan de provincie Vlaams-Brabant beter laten weten dat er moet ingezet worden op vlotte bereikbaarheid en overstapmogelijkheden voor alle Spoorwegstations op haar grondgebied (Lot, Beersel, Huizingen) en de omliggende gemeenten (Waterloo, Braine l’Alleud, Halle, Buizingen, Ruisbroek, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek, Moensberg, Ukkel). 
 
“Overigens heeft men ons bij de Brusselse vervoersmaatschappij bevestigd dat daar geen enkel optie ‘doortrekking tram 51’ wordt overwogen. Er is ook geen budgettaire ruimte voor bij het Brussels Gewest , dus blijft het bizar waarom Beersel zich in een Brusselse tramlijn vastbijt. “Wij vragen ons af of Beersel de band tussen Brussel en Wallonië moet realiseren en de verstedelijking moet versnellen. Ons antwoord is duidelijk”, zegt men bij Zenne en Zoniën
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jan 2012
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief