BEERSEL - Islamitisch centrum wordt geen moskee

C21

BEERSEL - Islamitisch centrum wordt geen moskee

Editiepajot_beersel_islam_foto_devill_
Foto © Bart Devillé
 

Na de beroering die er de laatste weken ontstaan is over de mogelijke inplanting van een islamitische centrum in de Beerselse deelgemeente Lot en om niet in vooroordelen te vervallen kozen de meerderheidspartijen CD&V, sp.a-groen en N-VA om in dialoog te treden met de initiatiefnemers.

Hier uit kwam nu naar voor dat het hier om een kleinschalig project gaat dat gedragen wordt door mensen die in Beersel wonen en leven. Dit zijn migranten van tweede en derde generatie en spreken behoorlijk Nederlands. Hun kinderen lopen school in het Nederlandstalig onderwijs.
De initiatiefnemers willen voor de Beerselse moslimgemeenschap een ontmoetingsruimte realiseren waar iedereen welkom is. Er komt geen moskee en dus ook geen iman. Alleen willen zij het voor de moslimgemeenschap in Beersel mogelijk maken hun godsdienstige plichten dichtbij huis te vervullen. Zo hoeven zij niet langer naar de Franstalige instellingen in Brussel te gaan.
Deze ontmoetingsruimte zal niet alleen dienen om hun godsdienst te beleven, maar er zullen ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals taallessen(Nederlands en Arabisch) en huistaak begeleiding voor schoolgaande jeugd.
In deze context zullen zij zich naar eigen zeggen, volledig inpassen in de initiatieven inzake taalcursussen en inburgering van het gemeentebestuur. Van overlast kan er volgens hen geen sprake zijn en evenmin van een aanzuigeffect van migranten uit Brussel en elders, vermits het een zuiver lokaal initiatief betreft van en voor Beerselaars.
Ook beloven de initiatiefnemers hun communicatie met de Beerselse bevolking uitsluitend in het Nederlands te voeren. Dit houdt ook in dat alle opschriften aan de buitenkant van het gebouw in het Nederlands zullen zijn.
Ook wensen zij in dialoog te treden met het cultuur- en verenigingsleven van Beersel. Zo willen ze uitgroeien tot een open islamitisch centrum dat de brug wil leggen tussen de Beerselaars en de islamitische medeburgers.
Zenne & Zoniën: Men wil ons in een partijpolitieke hoek drummen
Intussen is Streekvereniging Zernne en Zoniën niet te spreken over een artikel op de website van Groen. . Op de website van “Groen” Beersel stond ondermeer: “De laatste weken werden de gemoederen in Lot behoorlijk opgehitst door Vlaams belang en Zenne & Zoniën in verband met de mogelijke oprichting van 'een moskee'.”
Roger Swalens: “ “Men wil ons blijkbaar in een bepaalde partijpolitieke hoek drummen. Ik wens er op te wijzen dat onze vereniging hier geheel ten onrechte in verband wordt gebracht met een politieke partij. Ongewild of bewust creëert men zo een sfeer waarin wij verdacht worden gemaakt en beschuldigd van “ophitsing”. Dit is geenszins correct. Wij hebben daarentegen zeer expliciet betoogd dat wij het een dringende opdracht vinden van de gemeente-overheid in haar geheel   (en niet enkel van de “meerderheidspartijen”) om de bevolking hierover te informeren en ook met de inwoners van Lot in dialoog te gaan. Wij hebben gepleit voor openheid en dialoog, niet meer en niet minder. Precies het omgekeerde van wat Groen op zijn website laat uitschijnen.   Wij betreuren dit ten zeerste en hebben daarom gevraagd dit recht te zetten. “ 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jul 2012
Hugo Devillé en Felix Merckx
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 29 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024

archief