N-VA BEERSEL toast op 2013 "Uw jaar, onze zorg"

C21

N-VA BEERSEL toast op 2013 "Uw jaar, onze zorg"

Editiepajot_beersel
Foto's © Elsie De Greef
 
Editiepajot_beersel
foto © Elsie De Greef
 
Editiepajot_beersel
foto © Elsie De Greef
 
Editiepajot_beersel
foto © Elsie De Greef
 
Editiepajot_beersel
foto © Elsie De Greef
 

Voorzitter Yves De smet heette iedereen welkom op de nieuwjaarsreceptie van N-VA Beersel in De Grote Sleutel in Alsemberg. Ben Weyts verduidelijkte waarom N-VA in alle gemeenteraden van Vlaams-Brabant moties indienen waarin de gemeente zich engageert om niet deel te nemen aan de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. En tot slot las minister Philippe Muyters zijn nieuwjaarsbrief voor.

In het kader van de zesde staathervorming werd een Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap opgericht waar alle gemeenten van Vlaams-Brabant verplicht lid van zijn. “Wat is het nut voor de Vlaams-Brabantse gemeenten?” vraagt Weyts zich af. “Gedwongen samenwerking is toch een contradictio in terminis. Waarom moeten gemeenten van Beersel over Londerzeel tot Diest en Tienen gedwongen worden om deel uit te maken van een Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap? Geen Vlaming die daar om vraagt”. Volgens de N-VA-ondervoorzitter is heel de constructie daarentegen vooral opgezet om de Franstaligen een vehikel te bieden dat perspectief biedt op de uitbreiding van Brussel. Weyts verwijst naar uitspraken van minister Milquet die de BHG beschouwt als een instrument voor de “désenclavement” van Brussel. De MR stelt dan weer onomwonden op de eigen webstek: “Bruxelles est élargie”.

Zeggenschap verwerven over de Brusselse ring, grotendeels op Vlaams grondgebied, en een corridor tussen Brussel en Waals-Brabant blijken de doelstellingen. Dat alles in functie van de ‘nation Wallo-Bruxelloise’ waar sommigen hardop van dromen. De N-VA wil zich met hand en tand verzetten tegen zulke expansiedrift. Daarom dient de partij in de gemeenteraden van Vlaams-Brabant moties in waarin de gemeente zich engageert om niet deel te nemen aan de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. De eerste staat woensdag al op de agenda van de Beerselse gemeenteraad. “Men kan ons misschien dwingen om lid te zijn, maar niet om aanwezig te zijn” stelt Weyts.

Minister Philippe Muyters  deed zijn intro en slot in de vorm van een nieuwjaarsbrief, een stukje hier uit: "Op lokaal vlak haalde N-VA alles uit de kast, want op 14 oktober hebben we vriend en vijand verrast. Kortom 2012 was een jaar om nooit te vergeten, en dat hebben de traditionele partijen geweten…" Tussenin had de minister het over de verwezenlijkingen van de Vlaamse regering en over de uitstekende Vlaamse begrotingsresultaten. Hij zoemde ook in op toekomstige realisaties die in de steiger staan zoals de eengemaakte milieu- en bouwvergunning.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2013
Elsie De greef
Elsie De greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief