HALLE / BEERSEL - Jean-Pierre en ‘Nina’ trouwden 50 jaar geleden in Zwitserland

C21

HALLE / BEERSEL - Jean-Pierre en ‘Nina’ trouwden 50 jaar geleden in Zwitserland

Editiepajot_halle_laporte_gr_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_laporte_kl_foto_merckx
Jean-Pierre met de laatste kaart van zijn restaurant. - Foto © Felix Merckx

Jean-Pierre Laporte en zijn echtgenote Katharina ‘Nina’ Wigger vieren dit jaar hun gouden huwelijksjubileum. Vijftig jaar geleden huwden zij in Zwitserland. Zij leerden elkaar echter kennen in…Beersel. Het gouden paar kreeg 3 kinderen en 7 kleinkinderen.

Haar zus was getrouwd met een Luxemburger en woonde in Beersel en was goed bevriend met Jean-Pierre. Katharina kwam op bezoek naar Beersel bij de geboorte van het kindje van haar zus en zo leerden ze Jean-Pierre kennen. In het begin konden ze alleen maar naar elkaar schrijven en toen zocht Katharina werk voor Jean-Pierre in Zwitserland, om hem beter te leren kennen. Zij trouwden daar en kwamen daarna naar België wonen. Jean-Pierre was kok van opleiding en werkte alzo bij verschillende grote restaurants, tot hij het hotel du Centre van zijn ouders in Beersel overnam. Hij was de vijfde generatie die het hotel uitbaatte en was 18 jaar de uitbater van het hotel. Veertien jaar geleden hebben ze het verkocht.
EREDEKEN VAN DE ARBEID
Jean-Pierre Laporte ontving dit jaar de titel van Emeritus-Eredeken van de Arbeid van België. In 2003 werd Jean-Pierre door Horeca Vlaanderen voorgedragen als Eredeken van de Arbeid. Aan het einde van de selectieprocedure in 2013 werd hij toegelaten tot het Emeritaat.
 Jean-Pierre Laporte is Lid van het organiserend comité van de sector Horeca en was dus mede verantwoordelijk voor het organiseren van de selectieprocedure en voor de selectie van de kandidaten die Eredeken van arbeid willen worden. Als ambassadeur van de sector was hij zeer actief in het ronselen van kandidaten, zo ging hij op de jaarlijkse Horecabeurs in Gent promotie maken voor de laureaten van de Arbeid op de stand van Horeca Vlaanderen.
JUMELAGES
Jean-Pierre is
ook de man van de jumelages. Op dat gebied verdiende hij zijn sporen, vroeger in Beersel en nu in Halle. Voor hem is een jumelage een levenswerk. Hij hield zich met de jumelage bezig in zijn vroeger woonplaats Beersel en sinds hij in Halle woont is hij ook hier voorzitter van het jumelagecomité. Door zijn werk kreeg Halle in 2009 ondermeer ‘De Plaque of Honnour’ van de Raad van Europa. Halle was de enige stad die dat jaar deze onderscheiding kreeg. Het was nog maar de zevende stad of gemeente in België die deze onderscheiding kreeg. Halle werd laureaat voor haar intensieve jumelagewerking. Het ereplaket is de tweede hoogste onderscheiding van de Raad. Dat was ook al de derde Europese onderscheiding die hij behaalde voor Halle. In 2003 kreeg Halle al het Europees diploma, waardoor Halle zich een Europese stad mag noemen en in 2004 de Europese vlag. 
Nu is Jean-Pierre Laporte volop bezig met het behalen van de hoogste onderscheiding, namelijk de Prijs van Europa. Halle staat er nu op een wachtlijst. Jean Pierre-Laporte: “Deze prijs wordt maar aan één stad of gemeente per jaar toegekend. Niet minder dan 49 landen strijden voor het behalen deze prijs. Mijn dossier van zo een 15 kilogram zwaar is al bij de raad van Europa. Ik hoop nog deze maand of wel volgende maand te weten te komen of Halle die prijs krijgt”.
 “Jumelage is mijn hobby en ik ben vooral een Europeeër. Ik ga met de jumelage in mijn hoofd ’s avonds slapen en sta er ook ’s morgens mee op. Het doel van dit alles is de mensen van verschillende steden en landen met elkaar samen te brengen. Mijn droom is ooit dat ik genoeg gastgezinnen bij elkaar krijg om bij jumelagefeesten daar te logeren. Dat wordt echter moeilijker en moeilijker omdat vele gezinnen geen gastenkamer meer hebben”, zegt Jean-Pierre.
Toch hangen er donkere wolken boven jumelagefeesten. “Wat gaat het worden nu alle steden en gemeenten gaan besparen. Ook Halle moet bespren. Ik hoop maar één ding en dat is dat wij de vrienden van Halle uit Mouvaux, Werl, Kadan en het 18de bataljon zeker niet gaan vergeten” zegt Jean-Pierre tot besluit.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 29 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024

archief