BEERSEL - Kasteel moet beter in de kijker

BEERSEL - Kasteel moet beter in de kijker

Fotografie_lamp2
©Kasteel Beersel/Gemeente Beersel
 

 

Het aantal bezoekers aan het Kasteel van Beersel daalt. Dat tonen de  cijfergegevens aan die oppositieraadslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) opvroeg.  De gemeente wil de inspanningen om dat te verhelpen wel opdrijven, zegt  schepen voor Toerisme Kristien Vanhaverbeke (N-VA).

Het Kasteel is  één van de uithangborden van Beersel, maar er komt dus wel sleet op, ondanks het feit dat er recent twee grote restauratiefases zijn afgesloten. Het publiek zoekt blijkbaar ander horizonten op waar meer animatie en beleving te vinden is. Nu er een derde  restauratieronde aankomt, moet het geweer van schouder worden veranderd.Dat het ooit als decor gekozen is voor een van de albums van Suske en Wiske zal de jongere generaties wellicht minder bekoren.Meer animatie, meer beleving  en meer actie in en om de burcht: ligt daar de sleutel?

 Deze legislatuur gaat de derde fase de restauratie de binnenzijde aanpakken. De  kostprijs daarvan  is ruim 3.5 miljoen, waarvan 2 miljoen subsidies van de Vlaamse overheid. Beersel heeft het kasteel in erfpacht.

  In 2018, het laatste jaar met volledige cijfers, werden er 11.983 bezoekers geteld. Het gemiddelde van de periode 2014-2018 bedraagt 13.242 bezoekers. In de periode 2003-2007 werden  ieder jaar nog gemiddeld 17.626 mensen verwelkomd.

 De verschillen met vroeger zijn voor een deel te verklaren doordat het kasteel sinds 2015 niet meer te bezoeken is in februari en december, terwijl het voorheen enkel in januari gesloten bleef.

Toerismeschepen Kristien Vanhaverbeke (N-VA) zegt dat de gemeente extra inspanningen levert om haar toeristische troeven  in de kijker te zetten, onder andere dank zij  de samenwerking  met Toerisme Vlaams-Brabant, die breder promotie kan maken voor onder meer het kasteel. Beersel wil toeristen ook aanzetten om behalve de Lambiek  en de brouwerijen ook het  cultureel erfgoed te bezoeken. Er wordt ook extra gemikt op de schoolgaande jeugd.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 feb 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 26 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief