BEERSEL Gemeentelijke diensten vernielden recent één van de belangrijkste voortplantingsplaatsen Vliegend hert

BEERSEL Gemeentelijke diensten vernielden recent één van de belangrijkste voortplantingsplaatsen Vliegend hert

Editiepajot_bart_devill___vliegend_hert
foto Bart Devillé
 

Aan het einde van de jongste gemeente- en OCMW raad van Beersel interpelleerde raadslid Jan Steyaert(Groen) over het feit dat gemeentearbeiders per ongeluk een broedplaats vernielden van het Vliegend hert gelegen langs de Menisberg, in het talud van het kerkhof van Huizingen. Hij vroeg wie er verantwoordelijk voor was.

Het vliegend hert, een Europees beschermde diersoort, is de grootste kever van Midden-Europa. De mannetjes worden maar liefst acht cm groot, de vrouwtjes zes cm. Heel bijzonder is dat de volwassen kever slechts enkele weken leeft in de periode tussen mei en augustus. De larven leven daarna zo’n vijf jaar van ondergronds vermolmd hout. Doordat de larven leven van afgestorven bomen zijn de dieren volstrekt onschadelijk voor onze tuinen en bossen. Deze gigant is in heel Europa zeer zeldzaam geworden. Ook in Vlaanderen komt hij slechts op enkele plaatsen voor, ook in Beersel.

Steyaert: “Beersel maakte van het Vliegend hert in het verleden een favoriete koesterbuur en plaatste twee borden in het talud. Maar natuurbeheer staat duidelijk niet op de prioriteitenlijst van het nieuwe gemeentebestuur. Tijdens een grondige opkuisbeurt aan de waardevolle talud werden niet alleen bomen en struiken tot op de grond gerooid. Ook de broedhopen werden verstoord en de ingegraven boomstronken weggehaald. Larven van de vijf volgende kostbare generaties van de met uitsterven bedreigde kever werden gewoon afgevoerd naar het containerpark.

In zijn betoog gaf Steyaert nog mee dat hij zeker niet met de vinger wees naar de gemeentearbeiders, wel wilde hij weten wie hier verantwoordelijk voor was. Hij werd van antwoord gediend door burgemeester Hugo Vandaele, ook (tijdelijk) schepen van Leefmilieu: “Wat gebeurd is, is gebeurd en ik ben er allesbehalve gelukkig en betreur het. Hier is een menselijke fout gebeurd, wie niets doet, kan niets verkeerd doen. We namen contact op met ProNatura en de berm zal hersteld worden door nieuwe aanplantingen. We gaan ook met de diensten bekijken hoe dit voorval is kunnen gebeuren en hoe we zoiets kunnen voorkomen in de toekomst. We zullen hier lessen uit trekken.“

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 03 jul 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 25 jun 2020
Marc Sluys | 15 jun 2020

archief