BEERSEL Vaucampslaan en Torleylaan in Huizingen worden geen fietsstraat

C21

BEERSEL Vaucampslaan en Torleylaan in Huizingen worden geen fietsstraat

Editiepajot_bart_devill___slagbomen_gbs_huizingen
foto Bart Devillé
 

 

Op de jongste gemeenteraad van Beersel stelde raadslid Kris De Greef(Groen) voor om de Henry Torleylaan van huisnummer 78(bakkerij) en A. Vaucampslaan tot aan het station van Buizingen het statuur “fietsstraat” te geven. Zo stelde hij dat het statuut “fietsstraat” er zou voor zorgen dat de verplaatsingen per fiets “veiliger kunnen op één van de meest gebruikte fietstrajecten in de gemeente Beersel. Volgens hem zou deze fietsstraat niet alleen het fietspad aan het Provinciaal domein van Huizingen verbinden met het fietspad op de Guido Gezellelaan, maar bovendien ook de toegankelijkheid van 2 stations, het sportcomplex van Huizingen, de gemeentelijke basisschool en de Kanaalroute. Tenslotte wees hij er op dat deze route vandaag reeds in beide richtingen door veel scholieren gevolgd wordt op weg naar Dworp en Alsemberg of naar Halle.

Met zijn betoog kon hij echter de Lijst Burgemeester-N-VA- Open Vld-Onafhankelijke- meerderheid niet overtuigen. Schepen van Mobiliteit, Kristien Vanhaverbeke(N-VA): “Fietsstraten zijn zeker valabele tools om fietsverkeer te promoten, veiliger en comfortabeler te maken en de capaciteit te verhogen. Huizingen is niet de enige deelgemeente met een station, druk openbaar vervoer, school of met veel fietsverkeer of potentieel fietsverkeer. We moeten kijken naar alle scholen en met uitbreiding alle fietsroutes.We werken goed samen en hebben veel overleg met de fietsersbond. Samen met hen werd ikv het nieuwe mobiliteitsplan een volledig nieuw fietsnetwerk uitgewerkt, met routes voor recreatief, lokaal en bovenlokaal fietsverkeer. De volgende stappen zijn specifieke oplossingen bedenken per knelpunt of per route. Aansluitend een actieplan opmaken met prioriteiten, timing en budget. Ik zal zeker geen vlugvlug beslissingen nemen voor dit plan afgewerkt is. Ik wil ook geen keuzes maken zonder de Fietsersbond erbij te betrekken. Zij zijn de experten. “

Concreet over deze zone gaf zij nog het volgende mee: “Het traject is te lang, (2km – 7 min fietsen) het is niet aangenaam voor fietsers om 7 min met een auto in hun wiel te fietsen. Wat met auto’s die achter kinderen rijden en erachter komen er elektrisch aangedreven fietsen, die zullen de auto’s willen inhalen. Er is algemeen te veel autoverkeer op dit traject. Volgens het fietsvademecuum is een absoluut max. 2000 voertuigen per etmaal. Er zijn teveel gevaarlijke kruispunten en aansluitingen Menisberg bvb, plein Huizingen, Sollenbeemd, geen voorrang bij oversteek Guido Gezellestraat Laatste gedeelte Vaucampslaan zal deel uitmaken van fietssnelweg F208 en moet ook ifv het hele traject hiervan bekeken worden, die studie zal opgestart worden. Een fietsstraat op dat stuk zou zeker een optie kunnen zijn.” Het voorstel van Groen werd dan ook verworpen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 27 jul 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 19 jul 2021

archief