BEERSEL K.T. Lustig en Vrij speelt niet in november

BEERSEL K.T. Lustig en Vrij speelt niet in november

Editiepajot_bart_devill___kt_lustig_en_vrij
ingezonden foto
 

 

Over het algemeen speelt K.T. Lustig en Vrij, een van de Lotse toneelverenigingen,  3 producties per jaar. - De Jeugd (Hoop op de Toekomst) speelt eind april in CC De Meent - In juni combineren ze gezellig zomeren met streekbieren en theater in de Feestzaal in Beersel - In november spelen we onze "grote" productie in CC De Meent.

Dit jaar dus niets van dit alles, met “dank” aan corona. De voorbije week besprak men de maatregelen van CC De Meent, de sectorgids voor Cultuur, en de impact die dat op de productie van Lustig en Vrij zou hebben. Voorzitter Jasper Stegen: “ Die maatregelen zijn niet min, en eerlijk gezegd: ze sloegen ons murw. Daartegenover staat dat we al een hele tijd bezig zijn met repeteren. Het is niet makkelijk om dat los te laten. Het is niet eenvoudig om als vereniging, als acteurs, als medewerkers te moeten opgeven waarmee je bezig bent. Ik bewonder dan ook de veerkracht en de positieve noten die vanuit de spelers volgden op alle maatregelen die ons voorgelegd werden. Voor elk van de maatregelen bestaat er een oplossing. Voor elke vraag bestaat er een antwoord, behalve op de grootste vraag: zullen we kunnen/mogen spelen? “ Verschillende mogelijkheden werden onder ogen genomen, op vele vragen werd gepoogd een antwoord te vinden. Jasper: “Er zijn oplossingen voor alles. Er zijn financiële compensaties mogelijk. Er kunnen mondmaskers gedragen worden. Er kan afstand gegarandeerd worden. Er kunnen draaiboeken geschreven en herschreven worden telkens de regels veranderen. Het kan, en vooral: wij kunnen dat. Daar ben ik van overtuigd. En neen, het zal niet hetzelfde zijn. Maar het kan ook tof worden, toch? Je kan veel vragen van je spelers, van je helpers en van je publiek. Een groot deel zal daar ook in meegaan, en daar mogen (moéten) we dankbaar voor zijn. Maar uiteindelijk zal het steeds wrang blijven. We zouden een stukje van onszelf verloochenen. Want toneelspelen doen we niet “omdat het kan”. Ook niet “omdat het moet”, want de vereniging zal dit wel overleven. Het is voor ons geen kwestie van “moeten” spelen. We kiezen er elk jaar voor om te spelen omdat het plezant moet zijn voor je vereniging en voor je publiek. “

Uiteindelijk besluit was dat het dit jaar moeilijk zal zijn: Backstage rondlopen met mondmaskers. Geen bezoekje krijgen van onze oudere (bestuurs) leden. Geen gezellige tas koffie uit de thermos of net die laatste sandwich met gekapt uit de schaal pakken. Na de voorstelling geen ererondje bij “jouw” publiek of links en rechts nog wat bijpraten en een glas drinken. Een van de bestuursleden verwoordde het mooi: “De essentie van amateurtoneel is mensen te kunnen samenbrengen in een ongedwongen sfeer waar toneel weliswaar belangrijk is, maar toch vooral een excuus om … . En dat is vandaag onmogelijk.” En de voorzitter vervolgt: “En daar zit hem het grootste argument van allemaal. Om die reden kiezen we ervoor om in november 2020 geen productie meer op planken te brengen. Vandaag primeert maar 1 ding, en dat is de gezondheid van onze leden, vrienden en familie. Om die reden gaan we ze niet vragen om in een zaal te komen zitten, om te kijken naar ons theater. Dat doen we wel wanneer het terug kan op de gezellige manier die ons als vereniging typeert.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 sep 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 okt 2020

archief