Beerselse ondernemers vragen herziening gemeentebelastingen

C21

Beerselse ondernemers vragen herziening gemeentebelastingen

Editiepajot_bart_devill___beerselse_ondernemers2021
foto Bart Devillé
 

 

De Beerselse ondernemers zijn “voorzichtig uitgedrukt” niet erg tevreden met de gemeentebelastingen voor economische bedrijvigheid. Ook zijn zij ontgoocheld door de reacties van het schepencollege en zeker over het feit dat zij naar eigen zeggen niet ernstig worden genomen.

Tijdens een actiemoment op het Winderickxplein in Alsemberg wilden de lokale ondernemers hun vraag voor een constructieve houding van het gemeentebestuur kracht bij zetten. De opkomst overtrof alle verwachtingen met een dertigtal aanwezigen. Het woord werd gevoerd door Erik Mosselmans en Gert Christiaens. Beiden hadden zij het over één thema….. De verhoogde gemeentebelastingen voor economische bedrijvigheid in de gemeente Beersel zijn niet in goede aarde gevallen bij de lokale ondernemers. Zij betreuren niet alleen de verhoging maar ook het gebrek aan transparantie van het gemeentebestuur in dit dossier. Voka Vlaams-Brabant steunt de vraag naar meer openheid en wil samen met de ondernemers, UNIZO Vlaams-Brabant en Alsembergse Handelaars (AHa!) in overleg gaan met de gemeente om tot een oplossing te komen die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar is.

In september vorig jaar ging de zogenaamde “pestbelasting” in de gemeente Beersel op de schop. Die belasting hield in dat Beerselse zelfstandigen en ondernemingen die voor hun economische activiteit een oppervlakte van 100 m² of minder nodig hebben, vanaf aanslagjaar 2020 geen belasting op economische bedrijvigheid meer verschuldigd zijn. Daar tegenover stond dan een verhoging met de helft van diezelfde belasting voor de iets grotere bedrijven – het gros van de lokale kmo’s – terwijl de grootste ondernemers hun zelfde laag tarief behielden.

Bovendien voerde het gemeentebestuur een belasting op publiciteit en lichtreclame in en zullen ook parking en groenzones van bedrijven belast worden. Onaanvaardbaar vinden de lokale ondernemers die hierdoor vrezen voor het economische en sociale weefsel in Beersel. Overleg met het gemeentebestuur leverde niets op en ook een daaropvolgend gezamenlijk schrijven van de bedrijven wierp geen vruchten af.De lokale ondernemers betreuren, samen met Voka Vlaams-Brabant, UNIZO Vlaams-Brabant en AHa! de houding van het Beerselse bestuur en dringen niet alleen aan op een herziening van de belastingen maar pleiten ook voor meer transparantie in het opstellen van het belastingsreglement.

Schepen van Lokale economie, Kristien Vanhaverbeke(N-VA): “Ergens betreuren wij de huidige gang van zaken en acties. Wij blijven bereid om te praten en zo tot een bevredigende oplossing te komen. Voor ons zijn de bruggen zeker niet opgeblazen. Met een positief gesprek kan soms meer bereikt worden “

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jun 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 07 jun 2021
Marc Sluys | 04 jun 2021

archief