BEERSEL Carrière wielrenner Lucien Zelck in boekvorm verschenen

C21

BEERSEL Carrière wielrenner Lucien Zelck in boekvorm verschenen

Editiepajot_bart_devill___lucien_zelck
Foto Bart Devillé
 

 

Het is al koers wat de klok slaat de laatste tijd bij het Heemkundig Genootschap van Withem Beersel. Na de gesmaakte uitgave over de Dworpse profrenners Flup en Rik Vandenbranden, kwam nu Lucien Zelck aan de beurt.

Een tijdje geleden werd het Heemkundig Genootschap aangesproken om ook een boekje over Lucien Zelck -in Alsemberg en wijde omstreken beter bekend als “Bikke”- ineen te boksen. Samen met Patrick Herremans interviewde auteur Hans Vanden Bosch de ex-wielrenner diverse malen. Lucien gaf de auteurs bovendien volledige toegang tot al zijn plakboeken en fotoalbums. Wielerfanaat Pierre Herremans dook eveneens in zijn fabuleus archief en zorgde voor gewaardeerde aanvullingen.Lucien Zelck wordt in 1952 geboren in een echte wielerfamilie. Zijn vader Romain en zijn 20 jaar oudere broer Hector Zelck zijn ook gebeten door de koersmicrobe. Zijn moeder houdt het café ’De Sportvriend’ open aan de voet van de Alsemberg. In de jeugdcategorieën rijgt de geblokte, blonde Lucien de overwinningen bij mekaar door zijn snelle spurtersbenen. Ook op de wielerpiste komt zijn talent al vroeg tot ontbolstering. De jonge knaap wordt opgemerkt door de wielerkenners en betiteld als grote wielerbelofte. In 1971 moet Lucien onder de wapens en wordt zelfs Belgisch kampioen bij de militairen in Zolder. Door zijn mooie resultaten selecteert bondscoach Baelemans hem in 1972 voor de ploegachtervolging op de Olympische Spelen van Munchen samen met Alex Van Linden, Wilfried Wezemael, Roger De Beuckelaer, Léon Daelemans en Manu Snellinx.  

 

Op amper 19-jarige leeftijd -na nauwelijks anderhalf seizoen bij de liefhebbers- tekent hij zijn eerste profcontract bij de Watney-Maesploeg van kopman Frans Verbeeck. Als neoprof behaalt de pedaleur meteen twee zegepralen in 1973. Het volgende seizoen maakt de Alsembergenaar de overstap naar het Robot-Gazelleploeg van de legendarische ploegleider Lomme Driessens. De volgende jaren verloopt de zoektocht naar een profcontract steeds moeilijker. Lucien verzeilt bij kleinere ploegen, mag enkel nog kermiskoersen rijden en wordt slecht of niet betaald. In 1976 hangt hij gedesillusioneerd zijn fiets aan de haak en gaat werken om zijn jonge gezin deftig te kunnen onderhouden. Zes maanden later kan Lomme Driessens hem overhalen om terug prof te worden bij Zoppas-Fragel. De lange rustperiode had Bikke blijkbaar deugd gedaan. Op 14 dagen tijd behaalt Lucien maar liefst drie overwinningen: in Heule, Waarschoot en Aalter. Het volgende jaar verlengt de renner zijn contract bij Zoppas. Bikke behaalt twee zeges en wordt zelfs kampioen van Brabant in Sint-Pieters-Leeuw voor Eddy Merckx. Als gevolg van aanslepende problemen hangt hij op 26-jarige leeftijd de fiets definitief aan de haak.

Het boek “Een razendsnelle spurter en pistier uit Alsemberg: Lucien ‘Bikke’ Zelck”– gerealiseerd dankzij Hans Vanden Bosch en Patrick en Pierre Herremans- is geïllustreerd met meer dan 80 afbeeldingen. Bestellen kan door overschrijving van 14 euro op rekeningnummer BE24 1143 4138 van het Heemkundig Genootschap met vermelding “bestelling nr. 94”.  www.heemkunde-beersel.be .

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jul 2022
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 19 sep 2023
Devogeleer Emile & Hugo Deville | 11 sep 2023

archief