BEERSEL Brouwerij 3 Fonteinen wint BioVLAM voor innovatief ondernemen

C21

BEERSEL Brouwerij 3 Fonteinen wint BioVLAM voor innovatief ondernemen

Editiepajot_bart_devill___werner_vanobbergen
ingezonden foto
 

 

Op 23 september werd de BioVLAM uitgereikt aan Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel voor het lanceren van een biogranennetwerk in het Pajottenland. Deze award, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, bekroont een gepassioneerde en innovatieve bio-ondernemer. Voor de BioVLAM 2022 gingen de Vlaamse biosector en VLAM opnieuw op zoek naar bio-ondernemers die hun bedrijf met veel passie innoveren en duurzamer maken. Er kwamen dit jaar twaalf inschrijvingen van biologisch gecertificeerde bedrijven binnen. In juli selecteerde de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de sectororganisaties en VLAM, vijf genomineerden  Vervolgens ging de jury bij deze vijf biobedrijven op bezoek en beoordeelde hen op passie voor bio, innovatie en duurzaamheid. De genomineerden waren Brouwerij 3 Fonteinen, Bio-Planet, Kaasmakerij De Zuivelarij in Berlare, Zelfplukboerderij Bewijs in Lochristi en Vitaetom uit Zwijndrecht. Winnaar werd dus het granennetwerk van 100% lokale, biologische granen voor Brouwerij 3 Fonteinen

Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel wordt bekroond met de BioVLAM 2022 voor haar inspanningen om een Pajots granennetwerk te lanceren van 100% lokaal geteelde, biologische granen om in haar lambik te verwerken. Ook stimuleert het graanboeren om om te schakelen naar bio. Het project begon met bio- en niet-biograantelers maar sinds 2020 zijn er alleen bioboeren mee bezig.

De jury was vooral overtuigd door de introductie van een hernieuwd, lokaal en circulair model voor granenteelt in het Pajottenland en omstreken. Als onmiddellijk effect van dit project krijgen de deelnemende biograantelers meer veerkracht: ze krijgen een correcte prijs voor hun teelten en er heerst een goede verstandhouding tussen boer en verwerker.

Zaakvoerder Werner Van Obberghen van Brouwerij 3 Fonteinen ontving de award uit handen van Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het Departement Landbouw. Van Obberghen reageerde enthousiast: “We zijn ontzettend vereerd met de BioVLAM maar de prijs is vooral voor alle bioboeren waarmee we zo goed samenwerken en die soms tegen beter weten in hun schouders onder het project hebben gezet. We zijn een brouwerij, dus we gaan er zeker een lekkere geuze op drinken!” Brouwerij 3 Fonteinen wordt het komende jaar een fiere ambassadeur voor de biosector.

 

Brouwerij 3 Fonteinen is een van de laatste traditionele lambikbrouwerijen en geuzestekerijen in België. De 3 Fonteinen wil de authentieke traditie van lambik bewaren, maar voor zo’n kwaliteitsbier heb je kwaliteitsgranen nodig. Minder dan 4% van de granen die de Belgische brouwers gebruiken wordt op eigen bodem geteeld. De brouwerij wil graag opnieuw een rechtstreekse link tussen land en lambik tot stand brengen.

Daarom werd het Pajots Granennetwerk opgestart: een samenwerking met biologische graantelers die lokaal geteeld biograan uit het Pajottenland aanleveren voor het maken van bier. Ondertussen telt het netwerk al tien bioboer(inn)en. Zij doen ook aan vermeerdering van oude landrassen van tarwe en gerst en van biohoppen, cruciaal om de smaak in de bieren te verbeteren. Het project geeft zo een mooie boost aan de biologische granenlandbouw(er) in het Pajottenland.

Wanneer komt de eerste biolambik op de markt? Omdat de traditionele lambik veel tijd neemt om te gisten en te rijpen, zal er volgend jaar een eerste, kleine oplage zijn. Het merendeel van de biolambik op basis van lokaal geteeld biograan zal pas ten vroegste in 2024 beschikbaar zijn.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 sep 2022
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 nov 2022
Hugo Devillé | 08 nov 2022
Hugo Devillé | 04 nov 2022
Hugo Devillé | 03 nov 2022

archief