Beerselse imkers maken werk van hun bijenpopulatie

C21

Beerselse imkers maken werk van hun bijenpopulatie

Editiepajot_bart_devill___imker
Ingezonden foto
 

 Tijdens de “Week van de Bij” wordt een en ander nog eens benadrukt. De bijen – die een belangrijke rol spelen in ons bestaan- hebben het de dag van vandaag alles behalve gemakkelijk. Dit vooral door de verandering van ons klimaat en de komst van de Aziatische hoornaar. Met de andere insecten bestuiven ze de bloemen op de planten of bomen en zo zorgen zij er voor dat we kunnen genieten van de bloemen, dat we onze boterhammen kunnen lekkerder maken met beleg als honing en confituur en ’s middags van een grote variëteit van groenten. Buiten kunnen we dan nagenieten van een mooie diversiteit van bloemen en planten.. Dit dank zij al de soorten bijen en insecten die onze ogen kunnen doen schitteren, onze longen vullen met goed ruikende lucht en hun gezoem ons te brengen in een droom die onze siësta gezellig maakt…
Maar, er is onheil op komst !  Door de deregulatie van ons klimaat ( warmer naseizoen ) vliegen de bijen ( en andere insecten ook) tot in december en niet meer tot in oktober en het zijn juist die bijenvolkeren die door hun winterslaap 4 maanden zouden moeten leven in plaats van 40 dagen voor een actieve bij. Is dit de reden waarom er na de winter zoveel sterfte wordt vastgesteld ? En dan is er ook een nieuwe vijand bijgekomen : de Aziatische hoornaar, hij is kleiner en veel agressiever dan de Europese hoornaar maar ook veel gevaarlijker voor de bijen ( ze vallen ze aan voor de korf en ook in de lucht ), voor de vogels ook omdat ze hun eten ( insecten )afnemen . In Frankrijk hebben ze onlangs vastgesteld dat er al ongeveer 20% minder vogels zijn.  Tenslotte voor de mens, ze kunnen serieus steken. Dat er nog geen doden zijn gevallen is al op zich een mirakel . Een bijkomend probleem is dat ze onze insectenpopulatie in gevaar brengen. Deze laatste zorgen voor de bestuiving van de bloemen, de planten en bomen.
Vandaag zijn imkers uit Beersel,  Luc Mahieu en Laurent Cuvry , bezig met hun bijenpopulatie te vermenigvuldigen door afleggers te maken of door zwermen te vangen ( een zwerm  ontstaat omdat de koningin vertrekt met een gedeelte van de bijen die in een korf wonen omdat er in die korf een nieuw koninging geboren is. Het is de natuurlijke wijze voor de bijen om zich te vermenigvuldigen. Dit week-end gingen ze ook slingeren, hopende op een goede oogst. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2023
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 18 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 13 jul 2024
Hugo Deville Marc Sluys | 03 jul 2024
Hugo Devillé | 01 jul 2024
Hugo Devillé | 28 jun 2024
Hugo Devillé | 28 jun 2024

archief