60ste! DWOPSE Feesten

C21

60ste! DWOPSE Feesten

Scherm__afbeelding_2023-07-19_om_09
 
Dworpse_feesten_23_
 

PAC viert dit jaar, in 2023, de 60ste! Dworpse Feesten! Idem voor de collega’s van het jaarmarktcomité. Zij vieren hun 175ste editie! Met hun vergeleken zijn wij maar klein bier. En daarmee is ‘t woord gevallen. BIER!

Geen passendere hommage aan deze 2 opmerkelijke jubileums dan een eigen bier: ‘Drankstoemper’! De naam verwijst uiteraard naar de bekende bijnaam van de Dworpenaren. Het bier is een vlot drinkbare, frisse blonde tripel geworden, gebrouwen in samenwerking met brouwerij 4pajot.

In 2016, ter gelegenheid van 500 jaar Gildenhuis en de 55ste Dworpse Feesten, eerden we ons jarig dorpscafé ook al met een tripel. Hooghuys was toen de naam. Vergelijken kunnen we niet meer, want het werd toen zo gesmaakt dat er geen volle fles meer van te vinden is.

Wat dit nieuwe bier uniek maakt, is niet het blonde goud in de fles, maar wel het feit dat 2 Dworpse verenigingen samen de handen in elkaar sloegen om dit te vieren.

Meer dan ooit hebben de verenigingen elkaar nodig! Terug opstarten na corona was moeilijk. Medewerkers vinden was héél moeilijk. 

Laat dit bier maar een ode zijn aan twee Dworpse verenigingen die nooit hebben opgegeven, en hun werk dit jaar bekroond zien met een fantastisch jubileum!

Of beter nog, laat dit bier maar een ode zijn aan alle verenigingen en hun vrijwilligers, die ondanks de voorbije moeilijke jaren toch bleven doorzetten. Gezondheid! En Laat het smaken!
 60ste! DWOPSE Feesten
Kort samengevat, organiseren wij, de VZW PAC DWORP, de Dworpse Feesten, om in te staan voor het onderhoud en de uitbating van onze verenigingslokalen. Die verenigingslokalen, dat zijn nu Zaal Ons Huis, Café Gildenhuis en de Chiromeisjeslokalen.

Met onze opbrengsten bekostigen wij nagenoeg alle noodzakelijke uitgaven voor bijvoorbeeld de Chiro lokalen: van de elektriciteitsfactuur, het water, de brandverzekering tot het onderhoud. Zij hoeven daar niets voor te betalen.

In ruil steken ze een handje toe tijdens de Dworpse Feesten.

Idem voor de chirojongens. Zij krijgen van ons een jaarlijks bedrag, gelijkgesteld aan de uitgaven voor de chiromeisjes. Dit bedrag moet ook hen toestaan om de kosten voor hun lokalen te kunnen dragen.

De parochiezaal ‘Ons Huis’ proberen we zoals een goede huisvader in stand te houden door jaarlijks investeringen te doen. Tafels, stoelen, kookmateriaal, frigo’s, fornuizen, frietketels…

Een hele brok, en financieel niet makkelijk om te dragen. Maar toch slagen we erin om dit jaar na jaar, al 60 jaar lang, rond te krijgen.

Er bestaan geen woorden voor om alle vrijwilligers te bedanken die dit al zoveel jaar mee mogelijk maken!  

 

Een brokje geschiedenis :

Nog voor het ontstaan van de Dworpse Feesten ontstond het PAC ( Parochiaal Actie Comité). Al noemde het PAC toen nog Jeugdactiecomité.

Toen in 1962 de eerste Dworpse Feesten doorgingen was dit met maar één doel: de nood aan parochielokalen.

De bedoeling was dus een Jeugdheem te bouwen voor de Dworpse Jeugdbewegingen, de Chirojongens, de KLJ jongens en meisjes en de catechese zodat de gebouwen van de parochiezaal vrijkwamen voor het Dworpse verenigingsleven. 

De eerste Dworpse Feesten waren zoals ze nu nog steeds zijn, een volksfeest, maar dan wel eigen aan de tijd van de jaren zestig. 

We gaan hier geen opsomming geven van ieder optreden en alle activiteiten die er ooit geweest zijn. Maar dat er toen grote namen langs kwamen in de tent op het kerkplein, is geweten. 

De daaropvolgende jaren waren de Dworpse Feesten een absolute noodzaak om de bouw van het jeugdheem te bekostigen.

Snel daarna, volgde dan de verbouwing van de vroegere jeugdlokalen tot de zaal “Ons Huis”. Hier, op deze plaats, gaan sinds 1967 ettelijke vergaderingen, koffietafels, feesten en eetfestijnen door.

En zo kwam het PAC uiteindelijk terecht in een permanent circuit van het beheren van parochie lokalen, want ook de Chiromeisjes moesten eind jaren zeventig weg uit de toenmalige meisjesschool toen de sportschuur gebouwd werd.

Het PAC maakte toen chirolokalen hier op de bovenzaal van “Ons Huis”.

Nog steeds vinden de activiteiten van de Chiromeisjes daar plaats.

Het Jeugdheem, waarmee het allemaal begon, gaven we intussen al een aantal jaar uit handen. De onderhoudskosten werden te zwaar om dragen, maar we vonden met de gemeente Beersel, de ideale partner. 

En kijk, nu staan er prachtige nieuwe jeugdlokalen op de plaats van het vroegere jeugdheem.

In de afgelopen 60 jaar realiseerde het PAC tal van vernieuwingen en verbouwingen, te veel om op te sommen. Maar de meest recente waren toch de vernieuwingen aan onze parochiezaal in 2015. Een volledige “make over” drong zich op, zodat de zaal klaar was voor de toekomst.

Recenter nog, in 2021, tijdens corona, namen we het initiatief om een nieuwe eigen VZW op te richten. Door verschuivingen binnen het bisdom Mechelen, de uiteindelijke eigenaar van deze gebouwen, kwam al het onroerend goed terecht in een stichting van het bisdom.

Om onafhankelijk te kunnen blijven werken en om de zekerheid te hebben dat deze gebouwen in de toekomst nog steeds ter beschikking staan van het verenigingsleven riepen we een eigen VZW in het leven. Met als doelstelling om onze gebouwen zelfstandig te kunnen beheren door een erfpacht aan te gaan tussen het bisdom en onze VZW. 

Op die manier hopen we in Dworp nog jaren te genieten van onze verenigingslokalen.

Ook met deze 60ste! editie, hopen we geld in het laatje te brengen om onze gebouwen verder te onderhouden. 

Hopelijk kunnen we rekenen op een stralende zon en een massa volk! Met de Retro Avond, de openluchtfilm, het KUBB tornooi, een streekwandeling en 2 restaurants, is er voor ieder wat wils.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jul 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief