18 vernieuwde atletiekpistes in Vlaanderen Start in HUIZINGEN

C21

18 vernieuwde atletiekpistes in Vlaanderen Start in HUIZINGEN

Huizingen_atletiekpiste
 
71611127646__5c8c3fbd-7194-42f4-aaea-1ca4f99b9b0c
 

Met de Olympische Spelen van volgend jaar voor de deur wil Vlaams minister van Sport Ben Weyts meer Vlamingen doen sporten. Telkens wanneer topsportevenementen, zoals de Olympische Spelen, plaatsvinden, worden sportliefhebbers van jong tot oud warm gemaakt voor atletiek. Dan moet er uiteraard voldoende kwaliteitsvolle sportinfrastructuur zijn. Weyts investeert daarom zowel in de recreatieve sport als in de topsport. Hij lanceerde een projectoproep voor de vernieuwing van Vlaamse atletiekpistes. Maar liefst 18 pistes doorheen Vlaanderen worden nu grondig gerenoveerd. Een investering van in totaal € 15 miljoen, waarvan Vlaanderen 60% financiert.

Cijfers van Sport Vlaanderen tonen aan dat een heel aantal van de Vlaamse looppistes verouderd is. Liefst 93 % is ouder dan 21 jaar. Deze pistes worden in Vlaanderen bovendien veelvuldig gebruikt, door één of zelfs meerdere sportclubs. Vlaams minister van Sport Weyts besloot daarom om specifiek voor de looppistes een extra inspanning te doen, met een projectoproep waarmee clubs, federaties, provincies of lokale besturen konden instappen in een groepsaankoop. Via deze groepsaankoop kunnen ze onder meer de toplaag renoveren, het aantal banen uitbreiden of beschadigingen herstellen. Geïnspireerde sportliefhebbers zullen zich namelijk sneller aansluiten bij een atletiekclub met een goede looppiste.

Weyts investeert nu in de grondige renovatie van 18 verschillende atletiekpistes verspreid over Vlaanderen. Deze werken vinden plaats in de komende maanden en worden uiterlijk tegen eind 2024 afgerond. In totaal gaat het om een investering van € 15 miljoen, waarvan € 9 miljoen steun van Vlaanderen. Dankzij de formule van de groepsaankoop zijn de clubs zeker van de kwaliteit van de piste én van een veel lagere investeringskost. Het gaat bovendien om atletiekpistes waar minstens één sportclub, aangesloten bij de Vlaamse Atletiekliga, haar thuisbasis heeft. Zo wordt een minimaal gebruik van de piste gegarandeerd.

“De Olympische Spelen van volgend jaar zijn een momentum voor de Vlaamse atletiek. In de eerste plaats voor onze topsporters, maar ook voor de sport op zich. Telkens wanneer onze topsporters zich tonen aan Vlaanderen inspireren ze jong en oud om ook de loopschoenen aan te trekken”, zegt Weyts. “Hoe beter onze topsporters zich kunnen voorbereiden, hoe meer de prestaties tot de verbeelding spreken en hoe meer Vlamingen van deze investeringen gebruik zullen maken in een atletiekclub.”

Ook Gery Follens, voorzitter van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) reageert opgetogen: “De Vlaamse Atletiekliga houdt eraan de Vlaamse Overheid en de Minister van Sport, de Heer Ben Weyts, in het bijzonder te danken voor de belangrijke inspanning die geleverd werd ter verbetering van de atletiekinfrastructuur in Vlaanderen.”

“Eén van de doelstellingen van onze federatie is ook het aantrekken van meer sportende leden. We kunnen alleen maar beamen dat een aangepaste infrastructuur, die voldoet aan de kwalitatieve behoeften en moderne noden van onze clubs, hier ook een duw in de rug kan geven”, aldus nog voorzitter Follens. “We hopen dan ook dat deze belangrijke financiële overheidsimpuls zich naar de toekomst toe kan herhalen, zodat we de infrastructuur ook in andere Vlaamse steden en gemeenten een nieuwe look en impuls kunnen geven.”

Eén van die pistes die nu gerenoveerd worden is die van Huizingen, waar Olympic Essenbeek-Halle haar thuisbasis heeft. Zij zijn tevreden met de verleende steunmaatregelen: “O.E.H. is blij dat de constructieve gesprekken van de laatste jaren zijn vruchten afgeworpen hebben. We zijn dankbaar dat we gebruik kunnen maken van de fondsen die de minister heeft vrijgemaakt en dat de belangrijkste partners in dit vernieuwingsdossier, zijnde de Vlaamse minister van Sport, de Provincie en de stad Halle elkaar gevonden hebben.”

Gedeputeerde Ann Schevenels, bevoegd voor provinciedomeinen: "Het provinciedomein van Huizingen is een groene long voor sportieve bezoekers. Deze kunnen er volop wandelen, ravotten en roeien. Maar voor wie zich naar een hoger atletisch niveau wil tillen, biedt de infrastructuur in Huizingen een grote meerwaarde. Deze atletiekpiste is de vaste thuisbasis van Olympic Essenbeek-Halle, met zijn 950 leden de tweede grootste atletiekclub van Vlaanderen. Er vinden provinciale, nationale en internationale kampioenschappen plaats. Daarom investeren we, samen met Sport Vlaanderen en Stad Halle, in de vernieuwing van de atletiekpiste zodat deze sportinfrastructuur in topconditie blijft.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 06 dec 2023
Hugo Devillé | 04 dec 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 04 dec 2023
Hugo Devillé | 24 nov 2023

archief