Vlaanderen vrijwaart groene long in BEERSEL

C21

Vlaanderen vrijwaart groene long in BEERSEL

Scherm__afbeelding_2023-11-30_om_19
 

De Vlaamse Regering heeft een gebied van 7 hectare in Beersel aangeduid als watergevoelig openruimtegebied. Dat betekent dat het nooit zal aangesneden worden als woongebied en dus definitief groen blijft. “We vrijwaren een groene long van onze gemeente”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts, die zelf in Beersel woont en blij is met de goede samenwerking met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Deze beslissing beschermt het karakter van ons dorp én beschermt de inwoners beter tegen wateroverlast en overstromingen”.

Beersel kampt al vele jaren regelmatig met wateroverlast en zelfs overstromingen. Een belangrijk instrument in de strijd tegen overstromingen zijn natuurlijke buffers, zoals groengebied zonder echte bebouwing. Zulke gebieden zijn natuurlijke sponzen die het water opvangen en opslorpen, vooraleer het de woonwijken of de dorpskern kan bereiken.  Beersel is echter ook – net zoals de rest van de Vlaamse Rand – zeer gegeerd woongebied en er is vaak een grote druk om elke zone die ooit is bestemd als potentieel woongebied ook echt aan te snijden en vol te bouwen.
 
De Vlaamse Regering heeft nu beslist om een site van 7 hectare in Lot en Huizingen (Beersel) aan te duiden als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Dat betekent dat het nooit zal aangesneden worden als woongebied en dus definitief groen blijft. Het gebied ligt in het hart van de Molenbeekvallei tussen de spoorweg, de Watermolenstraat, de E19 en de A. Vaucampslaan. De site van 7 hectare wordt vandaag vooral gebruikt als weiland en als recreatiezone met voetbalvelden.  Tot nu toe was het deels aangeduid als woongebied, recreatiegebied en deels reservegebied, met de optie om later woonwijken te bouwen. Maar doorheen de site stroomt dus de Molenbeek, die regelmatig overstroomt. Als er ooit gebouwd zou worden, dan zou de gemeente een natuurlijke buffer verliezen en dan zouden alle nieuwe woningen vaak geconfronteerd worden met wateroverlast.
 
Dankzij de beslissing van de Vlaamse Regering zal het gebied nu altijd een groene long blijven, temidden van de woonwijken. De zone kan nog altijd dienen voor recreatie en ook de voetbalvelden kunnen gewoon blijven. Verdere bebouwing of verharding is vanaf nu wel uitgesloten. Er ontstaat zo een beter evenwicht tussen ruimte voor wonen, ruimte voor ontspannen en ruimte voor de natuur en het water.
 
“Dit is heel goed nieuws voor onze gemeente. Tot nu toe was er altijd een risico dat deze groene long vroeg of laat ooit volgebouwd zou worden: dat gevaar is nu geweken”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “We houden Beersel zo groener en veiliger”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 27 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 22 feb 2024
Hugo Devillé | 15 feb 2024
Hugo Devillé | 14 feb 2024

archief