Jongeren uit heel Europa maken een podcast rond recht op vrije meningsuiting

C21

Jongeren uit heel Europa maken een podcast rond recht op vrije meningsuiting

Image_romania_1__c__fitt_timisoara
 
Op zondag 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, lanceren de Quality Labeled centra van de Raad van Europa de podcastreeks van StudioStar. Jongeren uit 10 Europese landen maakten een eigen podcast rond het mensenrecht ‘Freedom of Expression’ in 13 jeugdcentra ihet netwerk van het Quality Label for Youth Centres. Ook Destelheide en Hanenbos in Dworp namen deel. StudioStar is een Europees project, opgestart vanuit het netwerk van het Quality Label for Youth Centers van de Raad van Europa, waarbij jongeren van verschillende landen een creatief proces doorlopen en hun stem laten horen over mensenrechten.
De afgelopen maanden hebben jongeren uit maar liefst 10 Europese landen (België, Bulgarije, Duitsland, Finland, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Portugal, Roemenië en Slovenië), onder professionele begeleiding, intensief samengewerkt in 13 jeugdcentra. Het resultaat van hun inspanningen is een boeiende podcastreeks die ingaat op het recht op expressie. In de StudioStar-podcastreeks verkennen de jongeren het concept van vrijheid van meningsuiting, de grenzen ervan, en de waarde van dit fundamentele mensenrecht in hun thuisland. Aan tafel In 13 Europese jeugdcentra in het netwerk van het Quality Label van de Raad van Europa maakten plaatselijke jongeren een eigen podcast-aflevering. Elk deelnemend jeugdcentrum kreeg de vrijheid om invulling te geven aan de aflevering binnen het thema ‘Freedom of Expression’.
Voor Destelheide, Hanenbos en Destelheide, de jeugdcentra die in opdracht van de Vlaamse Overheid worden beheerd door de Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme (ADJ vzw), zetten 7 jongeren tussen de 16 en 23 jaar zich achter de microfoon én aan de eettafel. Ze maakten een creatieve podcast in de vorm van een tafelgesprek tijdens een etentje onder vrienden. “We hopen dat die aanpak inspireert om het gesprek verder zetten aan de eettafel thuis of bij vrienden”, zegt Nora, een van de Belgische deelnemers. Het maken van de podcast was voor haar een heel leerrijke ervaring. “Het is belangrijk dat jonge mensen leren om hun mening te delen. Luisteren naar anderen geeft je de kans om je perspectief te verbreden, bij te leren en je eigen mening bij te stellen. Ook als samenleving moeten we meer in gesprek gaan.
Maar alles begint bij kennis.
Dan is deze podcast een heel behapbare manier om te starten.” Nora Vissers, Belgische deelnemer StudioStar Ook deelnemer Simon blikt tevreden terug: “Elkaars mening leren kennen terwijl je creatief bezig bent, het is een ideale combinatie”. Molenstraat 62 - 2460 Kasterlee - t 014 55 84 10 - info@adj.be Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme vzw beheert de Hoge Rielen, Destelheide en Hanenbos in opdracht van de Vlaamse Overheid. StudioStar Live
De deelnemers van StudioStar zijn nu klaar om hun podcastreeks op de wereld los te laten. De lancering vindt plaats op zondag 10 december van 15 uur tot 17 uur tijdens ‘StudioStar Live’, een online live show.
Deelnemers vanuit verschillende landen komen op dat moment samen in hun respectievelijke jeugdcentra. Ze vertellen over hun ervaringen tijdens het maken van de podcastreeks en er wordt geluisterd naar verschillende fragmenten. Wie de lancering online wil volgen, kan zich registreren via het formulier of zich op aanwezig zetten in het Facebook-event StudioStar Live. De volledige podcastreeks van StudioStar is vanaf 10 december te beluisteren op Spotify. Quality Label for Youth Centres Dit kwaliteitslabel wordt door de Raad van Europa op Europees niveau uitgereikt aan centra met een focus op jeugdwerk en non-formeel leren.
De centra moeten voldoen aan een reeks kwaliteitscriteria. De Raad van Europa waakt erover, dat de waarden die zij vooropstellen in hun Europees beleid, ook in de gehele werking van de erkende centra terug te vinden zijn. Het doel van het label is dat jeugdcentra over heel Europa hun kennis kunnen delen en kunnen netwerken met elkaar. Meer info over het Quality Label for Youth Centres is te vinden op de website van de Raad van Europa. StudioStar is een initiatief van de Hoge Rielen, Destelheide en Hanenbos (België) en Centre Cin q fontaines - Service National de la Jeunesse ( Luxemburg ) in samenwerking met Youth Centre Brežice (Slovenië), FITT Timisoara Youth House (Roem e nië), IPDJ Lisbon Youth Centre (Portugal), Braga Youth Centre (Portugal), Killarney Youth Centre (Ierland), Education and Innovation Youth Center of Florina - Active Youths (Griekenland), WannseeFORUM Youth Centre (Duitsland), Marttinen Youth Centre (Finla nd) and Plovdiv Youth Centre (Bulgarije) ondersteund door de Raad van Europa.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 dec 2023
Marc Sluys - Hugo Deville
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 27 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 22 feb 2024
Hugo Devillé | 15 feb 2024
Hugo Devillé | 14 feb 2024

archief