BEERSEL GBS Blokbos helpt bij herstel Zittertbos

C21

BEERSEL GBS Blokbos helpt bij herstel Zittertbos

Editiepajot_bart_devill___persfoto_1_zittertbos_lot
Ingezonden foto
 

 

Een eeuwenoud verdwenen bos wordt gedeeltelijk in ere hersteld. Een toegankelijk bos van 1,3 ha met 2.700 bomen wordt aangeplant met subsidies van de Vlaamse Overheid. Het project kwam tot stand in samenwerking met het Strategisch Project voor de Zennevallei dat inzet op meer publiek toegankelijk groen en biodiversiteit.  In 2021 verkreeg Lokaal Bestuur Beersel een subsidie van het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap Binnenlands Bestuur (Vlaamse Randfonds) in het kader van de oproep groenprojecten in de Groene Rand. Via deze middelen kan een deel van het voormalige Zittertbos hersteld worden. Vandaag worden de laatste bomen geplant ter realisatie van dit project, in samenwerking met de Gemeentelijke Basisschool van Lot.

Het Zittertbos werd reeds vermeld op oude kaarten uit de 18e eeuw. Toen besloeg het een oppervlakte van meer dan 60 ha. Via dit project worden 2 percelen bebost, waarbij 1,3 ha bos hersteld wordt. Daarbij worden 2712 boompjes geplant, die uitsluitend bestaan uit inheemse soorten. Grenzend aan de spoorlijn wordt een brede bosrand aangelegd, bestaande uit o.a. meidoorn, kornoelje, kardinaalsmuts, hondsroos,... Het opgaand bos bestaat voornamelijk uit soorten zoals boskers, haagbeuk, esdoorn en grauwe abeel. Het nieuwe bos is toegankelijk via een wandelpad. Langs dit wandelpad staan verschillende zitbanken waar je even kan verpozen. Zo kan je even halt houden op de open plek. Het infobord aan de ingang verwelkomt wandelaars en geeft ook meer uitleg over het verleden van deze locatie. Het Zittertbos kent namelijk een bewogen geschiedenis met Romeinse resten en oude burchten!

Jo Vander Meylen, burgemeester van Beersel, verduidelijkt: “Net zoals bij het project landschapsbufferpark Lot willen we met de aanplant van dit Zittertbos meer publiek toegankelijk groen voorzien in deelgemeente Lot. Het bos ligt tegenover de gemeentelijke begraafplaats van Lot, waardoor het een welkome groenoase en rustplek wordt voor de bezoekers van de begraafplaats. Tegelijkertijd vormt het bos een extra groenbuffer tussen de R0 en omliggende huizen.” Ben Weyts, minister bevoegd voor de Vlaamse Rand en ook gemeenteraadslid Beersel, is verheugd. “We zorgen voor meer groen in onze hele Vlaamse Rand – en dus ook in mijn eigen mooie Beersel. Dankzij een vruchtbare samenwerking tussen de Vlaamse Overheid en het Strategisch Project voor de Zennevallei kunnen we 1,3 hectare bos in ere herstellen. Vroeger waren we al tevreden als we bestaand groen konden behouden, maar nu maken we offensief werk van méér bomen en struiken. In deze regeerperiode gaan we zo 200.000 extra bomen en struiken geplant hebben. Dat is een mijlpaal voor onze streek, die vroeger vooral bekend stond om verstedelijking. Die trend hebben we nu gekeerd.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 feb 2024
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024
Hugo Deville | 30 mrt 2024
Hugo Deville | 27 mrt 2024

archief