Provincieraad keurt eerste resultaten onderzoek waterrecreatie in provincie domeinen goed

C21

Provincieraad keurt eerste resultaten onderzoek waterrecreatie in provincie domeinen goed

Zwembad_huizingen
 

De eerste fase van de studie waterrecreatie in de provinciedomeinen is afgerond. Het studiebureau selecteerde twee scenario’s per domein: eentje rond zwemmen en eentje met waterspeelplekken. De provincieraad van 30 april heeft deze selectie goedgekeurd. Nu kan de tweede en laatste fase van de studie starten.

​Vorig jaar gaf de provincieraad een multidisciplinaire studieopdracht in twee fases aan een consortium bestaande uit Ecoworks, Polyplan Kreikenbaum, Kollektif landscape bv, BLAF architecten en VDS Milieuadvies. In de eerste fase onderzocht het consortium voor de provinciedomeinen van Diest, Huizingen en Kessel-Lo (Leuven) vier alternatieven:
Renovatie van het bestaande bad
(ver)nieuwbouw van een zwembad
Realisatie van een zwemvijver
Speelwaterplekken
Het consortium maakte een landschappelijke studie van de omgeving, een analyse van de bestaande gebouwen en van de bestaande kuipen en technische infrastructuur. Ze bevraagde de gebruikers van de domeinen en spraken met het personeel en met de betrokken steden en gemeenten. Daarnaast vonden ook gesprekken plaats met potentiële private partners.
 
“Na dit brede en grondige onderzoek hebben de onderzoekers verschillende concepten onderzocht en met elkaar vergeleken. Het resulteerde in twee potentiële toekomstbeelden per domein. Vandaag heeft de deputatie deze selectie waarin telkens een zwem- en een speelscenario zit, bevestigd. Mooi is ook dat elk scenario uitgaat van natuurlijke biologische waterzuivering. In de toekomst werken we dus niet langer met chloor of kraanwater.”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. 
​Voor Provinciedomein Halve Maan in Diest rest de keuze uit deze twee scenario’s:
Een zwemaccommodatie met ploeterzones, speelzones en zwemzones, zowel in een kuip als in een meer natuurlijke setting. De strandbeleving blijft behouden in dit scenario.
Een waterplein ter hoogte van de iconische inkompartij en een speelzone in laag water ter hoogte van het bestaande zwembad.
In Provinciedomein Huizingen in Beersel kan het zwembad op de oude locatie om technische redenen niet behouden blijven. De keuze is hier:
Een nieuwe zwemgelegenheid op een andere locatie in het domein.
Een lint van kleine waterspeelplekken op verschillende locaties in het domein.
 
​Voor het Provinciedomein Kessel-Lo in Leuven zijn de opties:
Een nieuw ploeter zwembad met natuurlijke zwemzone in de evenementenzone.
Een renovatie van de bestaande kuipen tot waterspeelplekken
​Het consortium kan nu verder gaan met de tweede fase van de studie. De definitieve keuzes worden verwacht in de volgende legislatuur.
 
​Meer info: www.vlaamsbrabant.be/toekomst-waterrecreatie
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 20 jun 2024
Hugo Devillé | 18 jun 2024
Hugo Devillé | 17 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 17 jun 2024
Hugo Devillé | 17 jun 2024
Hugo Devillé | 17 jun 2024
Hugo Devillé | 12 jun 2024
Hugo Devillé | 10 jun 2024
Hugo Devillé | 10 jun 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 07 jun 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 07 jun 2024

archief