7 op 10 diefstallen in BEERSEL gepleegd door buitenlanders

C21

7 op 10 diefstallen in BEERSEL gepleegd door buitenlanders

Foto_klaas_senaat
 
Klaas Slootmans: "Buitenlanders die hier feiten plegen, moeten straf uitzitten in land van herkomst"
De oververtegenwoordiging van buitenlanders in de criminaliteitsstatistieken laat zich ook in Beersel voelen. 7 op de 10 gevallen van diefstal en afpersing in Beersel wordt gepleegd door mensen met een buitenlandse nationaliteit. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-senator Klaas Slootmans opvroeg bij ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v).
 
Uit de cijfers van de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG), de politiedatabank waarin feiten geregistreerd worden op basis van processen-verbaal die voortvloeien uit de opdrachten van gerechtelijke en bestuurlijke politie, blijkt dat van de 45 pv’s die in 2022 in Beersel werden opgemaakt voor diefstal en afpersing bij 31 feiten de verdachte een buitenlandse nationaliteit had. De cijfers van 2023 zijn nog niet volledig. Bovendien wordt wie een dubbele nationaliteit heeft door de politiedatabank als Belg gecatalogeerd. Algerijnen, Marokkanen en Roemenen gaan verhoudingsgewijs het vaakst over tot criminele feiten, zo blijkt.  
 
Marokkanen 16 keer vaker betrokken dan Belgen 
Slootmans vroeg ook de cijfers op nationaal niveau op, en ook daar is er sprake van een sterke buitenlandse oververtegenwoordiging. Van de Algerijnen in dit land, is één op zes geregistreerd als verdachte. Marokkanen, de grootste vreemdelingengroep, worden 16 keer zo vaak als Belgen verdacht van diefstal en afpersing. 1 op 43 staat geregistreerd als verdachte. Ter vergelijking: bij Belgen is dat één op de 700. 
Een andere disproportioneel vertegenwoordigde groep zijn de Oost-Europeanen. Zo worden Roemenen meer dan negen keer zo vaak als Belgen verdacht van diefstal en afpersing. Statistisch staat 1 op 76 Romenen geregistreerd voor deze feiten. Ook Polen komen sterk naar boven: 1 op 112 Polen in dit land wordt verdacht van diefstal of afpersing.  
"Beersel in het oog van de storm"
De cijfers sterken Slootmans in de overtuiging “dat Beersel door de nabijheid van Brussel steeds dieper in het oog van de storm zit en een kordaat vervolgingsbeleid genoodzaakt is op maat van onze regio”.
Slootmans: “Halle-Vilvoorde staat bovenaan de lijst van criminele feiten en is tegelijk zeer uitgestrekt. Door de gerechtelijke faciliteiten en de daarbij horende taalshopping staan daders terecht voor Franstalige rechters in Brussel, voor wie een inbraak of een diefstal een fait divers is. Die straffeloosheid werkt uiterst demotiverend voor onze politieagenten", aldus Slootmans. "In het licht van de lopende regeringsonderhandelingen dient dan ook werk te worden gemaakt van een eigen rechtbank voor Halle-Vilvoorde." Eerder pleitte ook al voormalig Procureur des Konings Ine Van Wymersch voor een eigen rechtbank.   
Klassiek pleit de partij ook voor een kordater terugkeerbeleid voor criminele vreemdelingen. "Buitenlanders die hier feiten plegen, moeten hun straf uitzitten in het land van herkomst", aldus Slootmans. "Het probleem van overbevolking in onze gevangenissen zou meteen opgelost zijn."   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jul 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 13 jul 2024
Hugo Deville Marc Sluys | 03 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 01 jul 2024
Hugo Devillé | 28 jun 2024
Hugo Devillé | 28 jun 2024
Hugo Devillé | 28 jun 2024
Hugo Devillé | 24 jun 2024

archief