OCMW BEERSEL eindelijk onder een ander dak

C21

OCMW BEERSEL eindelijk onder een ander dak

Editiepajot_bart_devill__ocmw_beersel_nieuw_dak
Enkele verantwoordelijken voor het nieuwe dak. / foto Bart Devillé
 

Volgend jaar staat het voormalig gemeentehuis van Huizingen- al jaren de zetel (samen met de containers) van het Beerselse OCMW-er 100 jaar en in augustus van dit jubilueumjaar (2010) wordt de eerste steen gelegd van het nieuwe OCMW gebouw en start ook de restauratie van het oud-gemeentehuis.

Inderdaad, de kogel is niet door de kerk, maar wel door het OCMW: de beslissing over de huisvesting van de OCMW diensten van Beersel is genomen. Het oude gemeentehuis van Huizingen, waar de administratieve diensten momenteel verblijven, wordt grondig gerestaureerd. Bovendien komt er in de tuin een nieuwe aanbouw. De diensten verlaten in tussentijd hun oude stal(januari 2010) voor een tijdelijk onderkomen aan de Guido Gezellestraat, in de bekende Elektrabel-site. Volgens de planning is de terugkeer in de nieuwbouw voorzien tegen eind 2011.

OCMW-voorzitter Sonia Van Wanseele: “Het huidige gebouw was al langer niet meer geschikt om een OCMW in onder te brengen; zowel het personeel als onze bezoekers ondervonden dagelijks heel wat nadelen. Zo liet de toegangkelijkheid van het gebouw te wensen over en zijn de bureaus overbevolkt. De verbouwing herstelt het oude gemeentehuis in ere en komt tegemoet aan de moderne eisen dankzij de nieuwe aanbouw”.

De nieuwe aanbouw wordt dus opgetrokken achter het huidige gebouw en omvat drie niveaus met een totale oppervlakte van 1.350m². Architecturaal is het plan opgesteld volgens het ecologisch gedachtegoed. Zo komt er ondermeer een ‘groen scherm’: dit betekent dat er fotovoltaïsche oanelen geplaatst worden tegen de wanden en op het dak. Ook alternatieve energieën als een warmtepomp en regenwaterrecuperatie zijn opgenomen. Binnenin is het gebouw opgevat als een open huis, met veel glaswerk en open bureaus.

Schepen van Financiën Wim Van Den Neste: “Wij ramen het totale kostenplaatje van dit project op 4.750.000 euro, waarvan het OCMW bijna de helft op zich neemt. De gemeente springt bij via een “groene toelage” van bijna 400.000 euro en een lening voor het resterend bedrag. Verwacht wordt dat op termijn het OCMW een deel van de groene investeringen zal terug verdienen.”

Het komt er ook op neer dat na de werken een eigentijds gebouw ter beschikking zal staan dat niet alleen het OCMW zal huisvesten, maar ook plaats biedt aan andere organisaties die sociaal actief zijn in de gemeente. Het wordt dus in feite een echt sociaal huis.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 nov 2009
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Hugo Deville | 13 mei 2024
Hugo Devillé | 13 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024

archief