BEERSEL - Het paard heilzaam voor kinderen met ernstige leerstoornissen

C21

BEERSEL - Het paard heilzaam voor kinderen met ernstige leerstoornissen

Editiepajot_bart_devill__manou_de_maeyer1
Manou De Maeyer,Initiatiefneemster Hippo-Thalamus / foto Bart Devillé
 
Editiepajot_bart_devill__manou_de_maeyer2
Manou De Maeyer in actie / foto Bart Devillé

In de Zuidrand van Brussel, meer bepaald in de Beerselse deelgemeente Dworp ging vzw Hippo-Thalamus van start met een wel heel specifiek aanbod in de streek. Initiatiefneemster, Manou De Maeyer: “Onze vzw wil namelijk kinderen en jongeren met ernstige leerstoornissen, met lichte handicap, met relationele problemen, kinderen met aandachtsproblemen en autisme benaderen van uit een cognitieve invalshoek en met inzet van het paard.”

Voor wie Manou De Maeyer nog niet zou kennen, zij woont Epelaar 2 te Dworp. Zij is al 29 jaar werkzaam als maatschappelijke assistente in de welzijn- en gehandicaptensector en werd opgeleid in het instrumenteel verrijkingsprogramma van Feuerstein. Zij gebruikte deze denkmethode jarenlang in de benadering van personen met een licht mentale handicap en binnen de chronische psychiatrie. Zij wil deze methodiek nu inzetten bij kinderen en jongeren. Zij doet dit echter op een wel heel bijzondere manier, namelijk door het paard mee in te schakelen als partner. Deze combinatie: de denkmethode van Feuerstein en de inbreng van het paard zijn niet alleen uniek voor de streek, maar voor heel Vlaanderen.
Hoe ziet die benadering er nu uit?
Manou De Maeyer: “Binnen een gestructureerd werkkader waarbij het paard als partner wordt ingeschakeld, krijgt het kind specifieke opdrachten aangereikt, wordt het kind gewapend met goede denkstrategieën. Het kind leert vanuit concrete leerervaringen principes te verwoorden die hij/zij kan toepassen in het dagdagelijkse leven. Het kind ontwikkelt hierdoor meer zelfvertrouwen en verwerft meer zelfcontrole. Het kind komt tot een andere leefhouding. Het kind leert ook beter reageren op nieuwe probleemsituaties die zich stellen.”
De geboden therapie gebeurt steeds in samenwerking en in overleg met de ouders en de andere hulpverleners. Ze wil dus geen vervanging zijn van lopende therapieën zoals logo, psychotherapie, …. Maar wel een complementair aanbod.
Manou De Maeyer: “Er wordt gewerkt in kleine groepjes van max. 4 kinderen en 1 à 2 pony’s. De sessies gaan door op twee locaties: in Dworp(Rilroheidestraat “Stal Hemel op (P)Aard) en Sint-Genesius-Rode Kwadeplas. Individuele sessies zijn ook mogelijk.”
Naast de cognitieve benadering wil vzw Hippo-Thalamus ook inspelen op andere vragen zoals: snoezelen met paarden, psychotherapeutische benadering van problemen zoals faalangst, gebrek aan zelfvertrouwen, …..(voor psychische problemen met kinderen wordt er desgevallend samengewerkt met een privé psycholoog).

Voor meer info: Manou De Mayer tel. 02/380.40.92(na 18.30u), gsm 0472/336.756 en e-mail: Hippo.thalamus@hotmail.com.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 nov 2009
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 13 mei 2024
Hugo Devillé | 13 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024

archief