Ontmoetingen met BEERSELenaars

C21

Ontmoetingen met BEERSELenaars

Logo-bib
Foto Bart Devillé

Paul Lemmens heeft het over het milieuvriendelijke poolstation Prinses Elisabeth op Antartice, dit in het kader van “Ontmoetingen met Beerselenaars”.

‘De koude was geen probleem. Slapen in vol daglicht, dat was moeilijker.’ Paul Lemmens werkte er voor het onderzoekscentrum Laborelec, dat een technische partner is van de Prinses Elisabethpoolbasis op Antarctica.
Het ambitieuze project van een milieuvriendelijk poolstation is uitgerust met bioreactoren die het afval verwerken en met een gesofisticeerd systeem voor ventilatie, waterverdeling, windturbines en zonne-elektriciteit. Het is de eerste poolbasis die volledig werkt op hernieuwbare energie.De kostprijs is geraamd op
22 miljoen euro. Wetenschappers zullen er onderzoek doen over gletsjers, meteorieten, bacteriën, magnetische velden, het weer…
Het energiesysteem van de basis werd ontwikkeld in het onderzoekscentrum Laborelec. Zij stonden in voor het ontwerp, het bouwen en het testen van de technische kern achter de energievoorziening. Alle afvalwater wordt behandeld tot het opnieuw perfect zuiver wordt.
Het station produceert afval noch uitstoot.
Paul Lemmens brengt een verhaal over de aardrijkskunde van Antarctica, de geschiedenis, het project, en zijn reiservaring met het leven en werk op het continent.
De lezing vindt plaats in de Bibliotheek Beersel, Brusselsesteenweg 77C te 1652 Alsemberg dinsdag 8 december om 20u.
Toegang: € 5 (1 streekbier inbegrepen).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 nov 2009
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief