REGIO - 3000 bezoekers voor Erfgoeddag in Pajottenland & Zennevallei

C21

REGIO - 3000 bezoekers voor Erfgoeddag in Pajottenland & Zennevallei

Erfgoeddag_2018_affligem
Affligem
 
Erfgoeddag_2018_beersel
Beersel
 
Erfgoeddag_2018_dilbeek
Dilbeek
 
Erfgoeddag_2018_halle
Halle
 
Erfgoeddag_2018_lennik
Lennik
 
Erfgoeddag_2018_ternat
Ternat
 

Op zondag 22 april 2018 was het weer een stralende Erfgoeddag. In de regio Pajottenland & Zennevallei gingen er maar liefst 22 activiteiten door die in het totaal iets meer dan 3000 bezoekers konden ontvangen. Het thema 'Kiezen' kwam volop aan bod in de vele activiteiten die plaatsvonden in de gemeenten Affligem, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke en Ternat. 

 

Verschillende organisatoren gingen op geheel eigen wijze met het thema 'Kiezen' aan de slag. In Gooik lag de focus op de lokale, politieke verkiezingen. Aan de hand van een tentoonstelling met oude affiches, folders en andere verkiezingsdocumenten toonde Heemkundige Kring van Gooik hoe Gooikse dorpspolitiekers zichzelf aan de man en vrouw brachten in de loop van de tweede helft van de twintigste eeuw. In Halle lanceerde men een nieuwe expo over het kiezen van Prins Carnaval. Erfgoeddag-bezoekers ontdekten er 99 prinsen en prinsessen en hun kleurrijke erfgoed. In Ternat stond de verkiezing van de mooiste gemeentelijke plekjes centraal. Wandelaars brachten in een stemhokje hun stem uit en kozen de Dreef als hun favoriete plekje! 

 

De bezoekers in JC het Castelhof in Sint-Martens-Bodegem werden ondergedompeld in het Dilbeekse erfgoed. De opkomst was enorm en jong en oud genoten van de verhalen die hen werden gebracht. De dag werd afgesloten met de bekendmaking van het ‘Schoonste dialectwoord van Dilbeek' waarvoor meer dan 1000 mensen in de weken voorafgaand aan Erfgoeddag naar de stemhokjes trokken. Meer dan de helft van de stemmen ging naar het welklinkende 'Dasjteren'! Liedekerke trok ook de kaart van het dialect. De heemkring publiceerde een omvangrijk standaardwerk, maar ook kinderen konden aan de slag met de ‘Likertse’ taal. 

 

In Herne, Lennik, Affligem, Ternat, Liedekerke, Halle, Drogenbos en Dilbeek mochten we ook tal van jonge kiezers ontvangen! Speciaal voor hen werden er stemhokjes klaargezet, raadsels verzonnen, orgels bespeeld, foto's voor hun verkiezingsaffiches gemaakt, voorleesverhalen verteld, interactieve rondleidingen opgezet en legendarische scènes verbeeld! 

 

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, die de regionale communicatie en coördinatie voor het evenement verzorgde, bedankt alle organisatoren voor hun inzet en alle 3000 bezoekers voor hun deelname aan deze bijzondere dag! Ben jij langs geweest op Erfgoeddag en heb je een zaadkaartje geplant? Neem er dan, eens de bloemetjes zijn uitgekomen, een foto van en post deze online met de hashtag #erfgoeddagpz! 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2018
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief