GERAARDSBERGSE musea met tentoonstelling omtrent “Den Grooten Oorlog“

C21

GERAARDSBERGSE musea met tentoonstelling omtrent “Den Grooten Oorlog“

Naamloos

De komende 4 jaren zullen er in vele steden en gemeenten, in- en buiten Europa herdenkingen plaats vinden omtrent datgene dat 100 jaar geleden de wereld schokte, namelijk “ Den Grooten Oorlog “ of beter bekend als het dramatische gebeuren van “ De Eerste Wereldoorlog, ’14 – ’18 “

 Ons land werd zeker niet gespaard want in “Brave Little Belgium“ sneuvelden tussen ,4 augustus 1914 en 11 november 1918, 42.252 soldaten en er vielen ongeveer 23.000 burgerslachtoffers en ontelbare gekwetsten te betreuren. Daarenboven duurde de heropbouw van de verwoeste steden en gebouwen meerdere decennia

 Geraardsbergen en haar deelgemeenten ontsnapte gelukkig aan de vele waanzinnige vernielingen. Maar toch betreuren we het verlies van vele dappere soldaten die op “het veld van eer“ sneuvelden of de burgers die uit “ de werkkampen “ nooit meer terugkwamen. Diegenen die wel het geluk hadden om naar huis terug te kunnen, verkozen daarna omtrent hun pijnlijke ervaringen weinig ruchtbaarheid te geven.

 In haar tentoonstelling omtrent “Den Grooten Oorlog“ wil de VZW Geraardsbergse Musea een eerbetoon brengen aan diegenen van wie in het Geraardsbergs Heemkundig Archief, het Stadsarchief en de bibliotheek sporen werden teruggevonden.

De namenlijst van vuurkruisers, gesneuvelden, opgeëiste burgers en burgerslachtoffers zullen aangevuld worden met foto’s, medailles, wapens en verhalen van zij die van “onzen bompa “ herinneringen gekoesterd hebben.

Dit alles zal te bezichtigen en te lezen zijn van 19 april 2014 tot 11 november 2014 in het museum in de Collegestraat, 26 in Geraardsbergen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 apr 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief