GERAARDSBERGEN wil Fair Trade gemeente worden

C21

GERAARDSBERGEN wil Fair Trade gemeente worden

Editiepajot-fernand-van-trimpont-overboelare-14052014
foto © Jimmy Godaert
 
Editiepajot-dezegemeentemeenthet-14052014
ingezonden

Op de gemeenteraad van 6 mei 2014 werd de resolutie unaniem goedgekeurd die de eerste stap is op weg naar de titel van Fair Trade gemeente.  Een Fair Trade gemeente wil op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door middel van 6 criteria spelen ze in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Op die manier wil Geraardsbergen de mensen in haar stad warm maken voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame landbouw.

Fair Trade gemeente wordt je dus niet zomaar. Je moet aan 6 criteria voldoen:

1. Het lokale bestuur moet een resolutie goedkeuren die Fair Trade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander Fairtradeproduct aan te kopen .

2. 7 winkels en 4 horecazaken moeten minstens twee fairtradeproducten opnemen in haar assortiment en deze ook bewust promoten.

3. Scholen, bedrijven en organisaties moeten fairtradeprodukten gebruiken en daarover communiceren zowel intern als extern.

4. Doorheen de campagne om de titel te halen moet voor zoveel media aandacht gezorgd worden.

5. Er moet een lokale trekkersgroep opgericht worden die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen.

6. De gemeente moet een nieuwe initiatief nemen dat consumptie en productie van lokale duurzame voeding aanmoedigt.

Een school die zeker al voldoet aan criterium 3 is de Freinetschool De Klaproos te Geraardsbergen. In het kader om “eerlijkste klas van Vlaanderen 2013” te worden deden ze mee aan een wedstrijd rond Fair Trade. Ze werden één van de honderd winnaars! Op die manier kregen ze bezoek van de bananenmobiel met heel wat bananenmilkshakes en taart.

Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Fernand Van Trimpont overhandigde het label “Deze school meent het” dat symbool staat voor elke school dat voldoet aan criterium drie.

Wie graag meer weet over Fair Trade of zijn schouders mee onder dit project wil zeggen kan contact opnemen met de dienst Samenleving op 054 43 44 84 of via samenleving@geraardsbergen.be. Je kan de vorderingen ook volgen op de facebookpagina www.facebook.com/fairtradegeraardsbergen

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 mei 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief