GERAARDSBERGEN - Van der Maelen in gesprek met NMBS-top

C21

GERAARDSBERGEN - Van der Maelen in gesprek met NMBS-top

Sam_1417
Ingezonden foto
 

Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) ging gisteren in gesprek met enkele topmensen van NMBS Transport omtrent de gevolgen van het nieuwe Vervoersplan voor wie pendelt van en naar station Geraardsbergen. “Het gesprek verliep positief, zo zal er onder meer voor de scholieren en de vroege en late reizigers naar een oplossing worden gezocht.”

Scholierentreinen
Het eerste discussiepunt dat op tafel werd gelegd, waren de scholierentreinen. Van der Maelen, met een document vol klachten van Geraardsbergse schooldirecties onder de arm, deed zijn beklag over de gewijzigde uurregeling voor schoolkinderen die sporen via lijn 123 (Halle – Edingen – Geraardsbergen). “Scholieren die vanuit Edingen, Herne, Tollembeek, Galmaarden of Viane-Moerbeke reizen, zouden vanaf 14 december nog slechts twee keuzes hebben: aankomen in Geraardsbergen om 7u36 of om 8u36. Het ene tijdstip is veel te vroeg en het andere veel te laat”, stelt Van der Maelen. “Iedereen rond de tafel had in dit dossier begrip voor de scholen en de heer De Ganck verzekerde mij op zoek te gaan naar een oplossing. Wij vragen een trein die rond 8 uur in Geraardsbergen aankomt, de NMBS zal dit tijdstip zo goed als mogelijk trachten te benaderen.” Ook voor de scholieren die op woensdagmiddag naar Lierde of Zottegem reizen wordt naar een oplossing gezocht. “Zij hebben nu nog een trein om 12.22 uur, maar die uurregeling dreigt binnenkort te worden aangepast naar 12.05 uur of 13.05 uur. Verre van ideaal, want de eerste trein is onhaalbaar en op de tweede moeten ze een uur wachten. In deze argumentatie kon ook de heer De Ganck zich vinden en er wordt de komende weken gezocht naar een vergelijk dat gunstig is voor beide partijen. Ook onze voorstellen voor een betere regeling van de namiddagtreinen richting Edingen, wordt ernstig bekeken.”
Vroege en late treinen
De ochtendtrein van 4.25 uur, via Ninove en Denderleeuw naar Brussel, valt in het nieuwe Vervoersplan weg en wordt vervangen door een P-trein die vanuit Geraardsbergen vertrekt om 4.46 uur. Dit wil zeggen dat pendelaars die om 6 uur beginnen werken, niet op tijd in Brussel zullen raken. “De Geraardsbergse pendelaar kan nog op tijd weg via de andere lijn (Edingen-Halle-Brussel), maar in Ninove blijft men in de kou staan. Men gaat nu onderzoeken of de trein van 4.46 uur niet eerder kan vertrekken in Geraardsbergen om zo de vroege reizigers uit Ninove op tijd op hun werk te brengen.” Een laatste belangrijk punt van overleg waren de late treinen, waar de NMBS over heel Vlaanderen met de hakbijl is doorgegaan. “Voor onze regio is men daar veel te ver in gegaan”, meent Van der Maelen. “In Brussel kan je nu nog via Denderleeuw om 22.57 uur of 00.07 uur een trein naar Geraardsbergen nemen. Via Halle-Edingen kan je nog vertrekken om 22.28 uur vanuit Brussel-Zuid. Vanaf 14 december vertrekt de laatste trein in Denderleeuw al om 21.55 uur en om 20.53 (Brussel-Zuid) via Halle-Edingen. Als je al die reizigers optelt die daardoor niet thuis raken, kom je minstens aan een honderdtal. Ik besef dat men niet langer voor tien à twintig reizigers een trein kan inleggen, maar om geen enkele trein meer te laten rijden naar Geraardsbergen na 22 uur, vind ik een brug te ver. Als het financieel haalbaar is, heeft men mij verzekerd dat er één of meerdere late treinen zullen bijkomen. Tot slot heb ik nogmaals aangedrongen op het behoud van de directe trein Geraardsbergen-Ninove-Denderleeuw-Brussel, maar op dat punt wil de NMBS het Vervoersplan niet aanpassen, wat ik een heel spijtige zaak vind”, besluit Van der Maelen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 aug 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief