GERAARDSBERGEN - Inspeelconcert herstelde Anneessensorgel - zondag 21 september 2014

C21

GERAARDSBERGEN - Inspeelconcert herstelde Anneessensorgel - zondag 21 september 2014

310814_006_1
Foto: © Jimmy Godaert

Het historische Anneessensorgel in de Sint-Bartholomeuskerk te Geraardsbergen wordt na twee jaar van herstelwerkzaamheden op zondag 21 september om 11h ingezegend door deken Frans Hitchinson. Om 15h wordt het orgel plechtig ingespeeld door Edward De Geest, titularis-organist van de Sint-Baafskathedraal te Gent. Werken van Reger, Bach, Bossi, Peeters, Du Mage, Gigout en Widor.

 

Het orgel is van de hand van Geraardsbergenaar Charles Anneessens en is van de weinige nog intacte relicten van de imposante orgels die Anneessens bouwde voor en na 1900. Na consultatie van verschillende experten, en geleid door het respect voor de uitbreiding in 1970, nam de kerkraad de beslissing om af te zien van een restauratie, en te opteren voor een ‘sanerend herstel’. Of anders gezegd het oorspronkelijk klankbeeld van het orgel uit 1890 zou zo goed als mogelijk hersteld worden met een absoluut respect voor het historische materiaal van Anneessens, gecombineerd met behoud en integratie van de uitbreiding van 1970.

Het resultaat van de herstelling is bijzonder geslaagd en maakt dat Geraardsbergen een uniek instrument rijker is. Het spelen van barok, romantiek en modern is zonder meer mogelijk. Weinig orgels kunnen bogen op zo’n rijk palet aan muzikale kleuren. De akoestiek van de kerk is bovendien voortreffelijk.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief