GERAARDSBERGEN - Het Ideeënhuis met De groote Oorlog - 26 OKT 1914: De Stormloop van Tervate

C21

GERAARDSBERGEN - Het Ideeënhuis met De groote Oorlog - 26 OKT 1914: De Stormloop van Tervate

Images

Na de tentoonstellingen De Grooten Oorlog rond 2 historische gebeurtenissen van augustus 1914, nl Het Duits Ultimatum en de Slag der Zilveren Helmen wordt een derde belangrijke gebeurtenis in beeld gebracht: De Stormloop van Tervate.

In de ochtend van 22 oktober slaagden de Duitsers erin om in de bocht van Tervate de IJzer over te steken. Het was een zwakke plek in de Belgische verdediging, de bocht kon langs drie zijden worden aangevallen. Bovendien was de bocht de scheidingslijn tussen de sectoren van de 1ste en de 4de Belgische Legerdivisie. De twee divisie beslissen om een gezamenlijke tegenaanval in te zetten. Ze worden versterkt door eenheden van de 6de Legerdivisie waaronder het 2de Bataljon van het 1ste Regiment Grenadiers onder bevel van de majoor Graaf Henri d’Outremont. Door het moedige optreden van de majoor werden de meeste Duitse linies doorbroken. Net toen ze de IJzer bereikten werd de majoor dodelijk getroffen. Dit betekende het einde van de Stormloop. De tentoonstelling betreffende De Stormloop van Tervate gaat om drie Geraardsbergenaars: soldaat Alphone De Froy (2 Bn/1 Gren), gesneuveld tijdens de stormloop. Ten tweede, onderofficier Maurits De Meulemeester, 4de Linie, eveneens gesneuveld en ten derde   Theophiel Van De Velde die in zijn oorlogsdagboekje, de ganse oorlog, dag na dag, zijn belevenissen heeft genoteerd

Deze tentoonstelling loopt Het Ideeënhuis van 26 oktober tot 17 november en is open op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur, op maandag van 11 tot 13 uur.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 08 mrt 2024

archief