Sp.a GERAARDSBERGEN met fietsstrategie voor klimaatstad en klimaatstrategie voor onze fietsstad.

C21

Sp.a GERAARDSBERGEN met fietsstrategie voor klimaatstad en klimaatstrategie voor onze fietsstad.

Img_0330
Ingezonden foto

Vorige week hebben de gemeenteraadsleden kunnen debatteren en voorstellen lanceren over een energieneutraal Geraardsbergen tegen 2050. De komende maanden is het aan de Geraardsbergse burgers om hun ideeën en suggesties hierover te lanceren. “Als het de stad menens is om de klimaatproblematiek in Geraardsbergen aan te pakken dan moet men de komende jaren inzetten op een centrale plaats van de fiets in de mobiliteit van onze stad” menen JongSocialisten-voorzitter, Stijn De Bock en sp.a-gemeenteraadslid Geert De Chou.

“In vele Europese steden is de fiets aan een ware opmars bezig . Geraardsbergen moet een echte fietsstad worden.” stellen Geert De Chou en Stijn De Bock “Veel van mijn vrienden, kennissen en familieleden fietsen erg weinig, omdat ze het te gevaarlijk vinden in Geraardsbergen om de tweewieler te nemen. Er is dus werk aan de winkel!” stelt JS-voorzitter Stijn De Bock. “Daarom willen we dat er fors geïnvesteerd wordt in een verkeersveilige en fietsvriendelijke inrichting van wegen. Een kwalitatief fietspadennet vormt hierbij het belangrijk onderdeel. Belangrijk dat de verbindingen met andere steden via het fietsknooppuntennetwerk goed onderhouden worden. Zo moet er op een veilige manier met de fiets gependeld worden van Geraardsbergen naar steden zoals bijvoorbeeld Brakel, Zottegem en Gent. Zo moeten conflictpunten die de fietssnelweg naar Gent in de weg staan worden weggewerkt.” volgens De Bock "De aanleg van het fietspad tussen het station van Schendelbeke en Zandbergen moet prioritair aangelegd worden. Deze aanleg zorgt voor een veilige en snelle verbinding van Zandbergen naar Geraardsbergen." gaat De Bock verder.
Naast meer en veilige fietsinfrastructuur moet men inzetten op fietsfaciliteiten. "Bepaalde faciliteiten zoals fietsrekken met geïntegreerde fietspompen en hulpkisten met herstellingsmateriaal maken het leven van de fietser aangenamer. ” zegt De Chou. “Deze faciliteiten kunnen op kruispunten van belangrijke fietsroutes geplaatst worden. Dit als extra service voor fietsers. In een aantal buitenlandse steden zijn dergelijke fietspompen reeds met succes geïnstalleerd en wordt er veel gebruik van gemaakt" aldus De Chou
"Daarnaast vragen wij dat de stad de koe bij horens neemt voor initiatieven zoals fietsparkeerplaatsen, met fietsbeugels, fietsleunhekken, fietsparkeervlakken en grote fietsenstallingen op strategische plaatsen in het centrum en de stationsomgeving.” aldus De Bock.
Volgens sp.a-gemeenteraadslid Geert De Chou moet de stad hier echt het initiatief nemen en zelf voldoende comfortabele en veilige fietsstallingen voorzien. Hij ziet een opportuniteit in dergelijke faciliteiten aan de Kunstacademie. “Leerlingen van de kunstacademie geven me vaak aan dat een comfortabele fietsenstalling ontbreekt en dat ze geen ander alternatief hebben dan de wagen om naar de lessen te komen. Onze fractie gaat in het kader van het klimaatplan voorstellen om een fietsparking te voorzien op de site van de kunstacademie. Zo wil de sp.a-fractie de fiets promoten als duurzaam alternatief voor de wagen én dit voor een groep van 2000 leerlingen van de Kunstacademie.”
“Als de stad het écht meent met haar klimaatplan dan moet ze werk maken van een fietsvriendelijk Geraardsbergen. De fiets is een duurzaam alternatief voor de wagen en is een strategisch instrument om de klimaatdoelstellingen van de stad te realiseren. We willen een fietsstrategie voor een klimaatstad maar ook een klimaatstrategie in onze fietsstad.” besluiten de socialisten De Bock en De Chou.  Geert De Chou zal tijdens de gemeenteraad van december het bestuur over het fietsbeleid interpelleren
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 dec 2014
Jimmy Godaert
Jimmy godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 15 jul 2024
Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief