GERAARDSBERGEN - Krakelingenfeest en Tonnekensbrand lokte een massa volk

C21

GERAARDSBERGEN - Krakelingenfeest en Tonnekensbrand lokte een massa volk

Dsc_0819
Foto: © Jimmy Godaert
 
Dsc_0835
Foto: © Jimmy Godaert
 
Dsc_1020
Foto: © Jimmy Godaert
 

Zondag  ging opnieuw de krakelingenstoet, een optocht waarin zo’n 1000 figuranten aan deelnamen uit in het Geraardsbergse stadscentrum. Dit jaar stond de stoet in teken van Sint Bartholomeus en Napoleon.

De parade opende met middeleeuwse taferelen uit de stadsgeschiedenis met onder andere de stichting van de stad en de belegering van Geraardsbergen door Walter Van Edingen. Daarna werd de overbrenging van de relieken van Bartholomeus in 1515 vanuit het Kartuizerklooster in Lierde naar Geraardsbergen belicht.
Daarna was het de beurt aan Napoleon die in 1815 Europa onder de voet trachtte te lopen. Voorgaand aan de fameuse slag van Waterloo waren er troepen van Wellington gelegerd aan de Gavermeersen. Hoe het er toen aan toe ging, van de vrouwen die de was deden tot aan de meisjes van plezier die de soldaten entertainden, werd uitvoerig uitgebeeld.
Het derde deel van de stoet toonde het inluiden van de lente. Aan het einde van de stoet trokken de druïden, de deken, het stadsbestuur, de broodmandendragers en toeschouwers naar de top van de Oudenberg . De deken, de burgemeester, de schepenen de gemeente- en OCMW raadsleden hielden dan het oeroud gebruik van het visjesdrinken.
Nadien volgde de krakelingenworp waarbij ca 10 000 krakelingen ("mastellen" in de volksmond) het publiek ingegooid werden. Eén broodje bevatte een briefje dat recht gaf op de gouden krakeling : een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje, telkens ontworpen door een andere lokale juwelier.
Het feest werd ’s avonds afgesloten met , Tonnekensbrand een gebruik dat thuis hoort in een bredere traditie van voorchristelijke vuurfeesten en symboliseert het einde van de winter, de terugkeer van het licht en het leven.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief