Chantillykantmuseum GERAARDSBERGEN stelt nav Erfgoeddag topstukken uit de collectie tentoon.

C21

Chantillykantmuseum GERAARDSBERGEN stelt nav Erfgoeddag topstukken uit de collectie tentoon.

Dsc_2188
Foto: © Jimmy Godaert

Ter gelegenheid van de Erfgoeddag op zondag 26 april, stelt het Chantillykantmuseum van Geraardsbergen enkele unieke topstukken uit de collectie tentoon.

Ongeveer 150 jaar geleden kloste men in Geraardsbergen zwarte zijdekant, die werd enkel gebruikt in de dameskleding, zoals parasols, waaiers, capes, mantilles en ook brede stroken kant om de hoepelrokken mee te versieren.

Geraardsbergen telde rond 1850 niet minder dan 1900 kantwerkers op een totaal van 8260 inwoners. Het was niet alleen vrouwenwerk ook de kinderen en de mannen klosten mee. Iedere kantwerkster kantkloste een stukje van een groter kantwerk. Deze stukken werden later door de kanthandelaar opgehaald en door een andere werkster aan elkaar genaaid. Zo kon geen enkele kantwerkster een volledig stuk maken om zelf te verkopen. Door de opkomst van de machinale kant op het einde van de 19de eeuw ging de kantnijverheid in Geraardsbergen teloor.

In 1984 werd in de Abdij een Internationale Chantillykant tentoonstelling gehouden. Honderden belangstellenden uit binnen- en buitenland bezochten de expo.

Naar aanleiding van deze expo werd in 1986 het Chantillykantmuseum opgericht op de 2de verdieping van het Abtenhuis. De steeds aangroeiende collectie bleef er tot in 2003, ze verhuisde toen, samen met de andere musea, voor twee jaar, naar de Collegestraat, in afwachting van de restauratie van het Abtenhuis.

Intussen zit deze unieke collectie al meer dan twaalf jaar in dozen, omdat er in het ‘noodmuseum’ slechts beperkt plaats is.

Voor de vrijwilligers die het museum runnen is het pijnlijk vast te stellen dat er zo een deel van het patrimonium verloren gaat.

Het Chantillykantmuseum wil met een tentoonstelling van enkele topstukken en kantklos demonstratie, het probleem onder de aandacht brengen, in de hoop dat er spoedig een oplossing komt voor het onderbrengen van deze grote en unieke collectie.

De tentoonstelling met demonstratie is vrij toegankelijk op zondag 26 april van 14u. tot 18u. in de Nieuwstraat , 13 in Geraardsbergen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 apr 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief