GERAARDSBERGEN - Rio komt dichterbij voor Ilse Heylen

C21

GERAARDSBERGEN - Rio komt dichterbij voor Ilse Heylen

Editiepajot_ingezonden_rio_komt_dichterbij_voor_ilse_heylen
 

Ook in het allerlaatste jaar van haar carrière als topjudoka blijft Ilse Heylen medailles halen op wereldniveau! Vrijdag  kampte Ilse op de Grand Prix van Havana, Cuba. Dit tornooi is het eerste van de International Judo Federation World Tour 2016. Ilse veroverde er zilver en behaalt hiermee haar 51e medaille in haar rijkgevulde carrière.

 

Ilse diende te starten tegen de Duitse Romy Tarangul. Zonder dat er een score valt in de wedstrijd domineert Ilse van begin tot einde, zo goed als geen kansen weggevend. Na iets meer dan een minuut komt er een straf voor passiviteit op het conto van Tarangul. Ilse weet dit voordeel tot het einde te behouden en staat dan in de kwartfinale tegen de Israelische Schwartz.

 

Ook hier is Ilse tijdens de hele duur van de wedstrijd zeer dominant. Na anderhalve minuut krijgt de Israelische terecht een straf voor passiviteit. Net op de helft van de wedstrijd geeft Ilse dan toch een kans weg, komt een drietal seconden in houdgreep te liggen maar weet zich uit deze benarde situatie te bevrijden. Ze trekt opnieuw ten aanval en maakt met een schitterende binnenwaartse maaibeweging volgens de voltallige Belgische delegatie een score. Deze komt echter niet op het scorebord…

 

Geen nood, op een halve minuut van het einde krijgt Schwartz een 2e vermaning van de scheidsrechter en Ilse plaatst zich dus voor de halve finale.

 

Daar wacht de Italiaanse Odette Giuffrida. 5e op het laatste WK, 3e op de Masters, Ilse verloor met het kleinste verschil van haar op de European Games in Baku.  Beide kennen elkaar ondertussen zeer goed. Net zoals in de vorige ontmoetingen is het Ilse die de eerste straf krijgt, net halfweg de wedstrijd. Maar amper een halve minuut later, neemt Ilse, met een flitsende beweging, een aanval van de Italiaanse over en scoort waza-ari, het op één na grootste voordeel. Ze vervolgt onmiddellijk met houdgreep, hieruit kan Giuffrida jammer genoeg ontsnappen. Ilse controleert de wedstrijd uit en staat in de finale van deze Grand Prix tegen de Duitse Mareen Kräh.

 

Tijdens de lange pauze tussen de voorwedstrijden en het finaleblok koelen de spieren van Ilse volledig af. Ondanks een goede opwarming net voor de finale krijgen we de beresterke Ilse van de voorwedstrijden in de finale niet te zien. Na amper een minuut komt Kräh waza-ari op voorsprong en ze vervolgt prima met een houdgreep. Zilver voor Ilse!

 

De twijfel, de teleurstelling omwille van de niet-deelname door ziekte aan de Open van Tunis verleden week en de chaos bij de aankomst en de organisatie van de wedstrijd in Cuba waren meteen vergeten. Op een sterk bezette Grand Prix met op het einde van de dag een Europees-Aziatisch podium geeft dit resultaat veel vertrouwen naar de toekomst.

 

Het podium van de -52 kg in Havana: 1. Mareen Kräh (GER), 2. Ilse Heylen (BEL), 3. Odette Giuffrida (ITA) en Tsolmon Adiyasambuu (MGL).

 

De kwalificatie voor de OS van Rio 2016 is hiermee zeker niet voor de volle 100% verzekerd, maar ze komt toch serieus dichterbij. Deze 51e medaille betekent dat er, qua aantal medailles, ooit slechts 6 judoka's beter deden dan Ilse. Ze nestelt zich maw op de 7e plaats op deze all-time ranking.

 

De volgende wedstrijd van Ilse is de Grand Slam van Parijs op 6 februari, ze zal eveneens deelnemen aan de daaropvolgende stage.

 

Volg Ilse op Facebook, Twitter en Instagram.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2016
Jimmy Godaert
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief