De Bedrijfsgilde van GERAARDSBERGEN start met actie tegen zwerfvuil

C21

De Bedrijfsgilde van GERAARDSBERGEN start met actie tegen zwerfvuil

20170623_141447
 

Op het platteland ontsiert zwerfvuil bermen, akkers en weiden. Zwerfvuil op het platteland is niet enkel lelijk maar ook schadelijk voor mens, dier en milieu. Bovendien staat het haaks op alle inspanningen die plattelandsbewoners en land- en tuinbouwers doen om het landschap te onderhouden en het Vlaams platteland aantrekkelijk te maken.

 

‘Met de campagne ‘Mooimakers’ , een initiatief van OVAM, Fost Plus en VVSG, wil Vlaanderen zwerfvuil en sluikstorten tegengaan. “De Bedrijfsgilde van Geraardsbergen aarzelde dan ook geen moment om mee te doen aan deze actie”, zegt Roland Vekeman, landbouwer, voorzitter van de bedrijfsgilde en tevens voorzitter van de milieuraad. Zelf haalt hij jaarlijks 5 zakken zwerfvuil van zijn weides en werden zijn koeien uitgerust met een magneet, zodat het ijzer niet in hun maag terecht komt.’

 

De volgende weken zullen Boerenbond en Landelijke Gilden-afdelingen meer dan 6.500 bermbordjes langs Vlaamse akker- en weideranden plaatsen. Guido De Padt, burgemeester, en Martine Duwyn, schepen van landbouw van de stad Geraardsbergen plaatsten samen het eerste bermbordje in Geraardsbergen op een landbouwperceel halverwege de Plankkouterstraat te Geraardsbergen. Landbouwers getuigden er over schade die zwerfvuil veroorzaakt bij dieren en gewassen.

 

 In de regio Vlaamse Ardennen gaat het over zo’n 650 exemplaren. Daarop een foto van een landbouwer met een duidelijke oproep : ‘Ik hou het hier proper, jij toch ook?’ .  Of een bordje met koeien met de sprekende slogan :  ‘Wij houden niet van blik en ander afval, hou jij het mee proper?’.

 

Stijn De Roo, provinciaal secretaris Boerenbond en Landelijke Gilden hoopt dat iedereen op die manier samen een steentje kan bijdragen aan het proper houden van het mooie Vlaamse platteland. Mooi voor het oog maar tegelijk ook goed voor het milieu én voor de dieren.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jun 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief