GERAARDSBERGEN - Denderwater aanwenden voor opwekken energie

GERAARDSBERGEN - Denderwater aanwenden voor opwekken energie

Stuw
 

Burgemeester Guido De Padt dringt al jaren bij De Vlaamse Waterweg (vroeger WENZ) aan op het gebruik van het verval van het Denderwater als voeding voor hernieuwbare energie.

 

Er gebeurt momenteel een vernieuwing van alle sluizen op de Dender, maar er is gekozen om het potentieel van het waterverval niet te benutten. “Een gemiste kans”, vindt burgemeester Guido De Padt.

 

Waterkracht is te winnen op plekken met een significant verval. Op de Dender zijn er 7 sluizen met een verval tussen 1,5 en 2,5 m die potentieeI in aanmerking komen voor waterkracht. Deze bevinden zich in Geraardsbergen, ldegem, Pollare, Denderleeuw,  Aalst, Denderbelle en Dendermonde.

 

Uit een recente studie blijkt als eerste indicatie dat dit een gemiddelde energieproductie per jaar van ongeveer 2.000 MWh (goed voor het E-verbruik van 600 woningen) opbrengt. De exacte opbrengst is nog afhankelijk van een aantal factoren zoals peilbeheer en debietreservaties.

 

Burgemeester Guido De Padt maakt een kanttekening: “Ik moet toegeven dat het aandeel van de potentiële waterkrachtenergie heel beperkt is t.o.v. het huidig energieverbruik. Dat bedraagt slechts 0,03 %.”

 

Guido de Padt benadrukt evenwel dat klimaatneutraliteit een en-en-verhaal is en ook de overheden op dit vlak een belangrijke voorbeeldfunctie hebben. “Naast zon en wind, moet ook water aangewend worden als energie-opwekker waarbij vele kleine inspanningen tot een groot resultaat kunnen leiden”, aldus De Padt.

 

Inmiddels zijn er op de markt reeds waterturbines aanwezig die zonder veel landschappelijke ingrepen water energie kunnen opwekken.

 

Hij pleit er dan ook voor  dat de Vlaamse overheid dit project nog kansen geeft nu de plannen nog in opmaak zijn.  Door dit nu  niet te doen gaan opportuniteiten verloren om  van deze energiebron gebruik te maken en zal het er later ook nooit meer van komen.

 

“Enkel wanneer een waterkrachtcentrale rendabel én visvriendelijk kan worden gerealiseerd, vormt ze een duurzame bijdrage tot het energiesysteem, maar we mogen deze opportuniteit  niet laten verloren gaan.” aldus de burgemeester.

 

Guido De Padt zal bij de ministers Weyts en Tommelein tussenkomen om aan de waterwegbeheerder, De Vlaamse Waterweg,  opdracht te geven om dit dossier te herbekijken.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2018
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy Godaert | 18 jun 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief