GERAARDSBERGEN - Minister Peeters vernietigde het besluit van de gemeenteraad

C21

GERAARDSBERGEN - Minister Peeters vernietigde het besluit van de gemeenteraad

Armand__2_
Armand is best tevreden met de uitspraak.- Foto Marc Colpaert
 
Armand Matthijs laat ons weten dat Minister Peeters het besluit vernietigde van de gemeenteraad over de voetweg 32 in Overboelare. Voor een veilige wandellus rond wijk Hoge Buizemont en op de Oudenberg.
 
In oktober ’20 vroegen de eigenaars van de grond aan de Resteleustraat 18, Overboelare  om de gedeeltelijke verlegging van een voetweg 32, die dwars door hun bouwperceel liep. De gemeenteraad van 26.1.21 ging in op deze vraag, ondanks ons eerder bezwaar en vraag (11.12.20) om tegelijkertijd de volledige voetweg 32 te herstellen tussen Resteleustraat en de ‘Buizemontkerkweg’ (zijweg Voskensstraat). Rebus komt immers op voor ononderbroken, autovrije en veilige stap- en fietsverbindingen tussen en rond alle dorpen-wijken van Geraardsbergen.
 
Daarom tekenden we op 19.2.21 administratief beroep aan bij de Vlaamse Minister van Mobiliteit, Lydia Peeters. Zij vernietigde nu (31.1.2022) het besluit van de gemeenteraad.  Hierin stelt ze dat het ‘initiatiefrecht voor het verplaatsen van een gemeenteweg toekomt aan de gemeenteraad en niet aan een belanghebbende aanvrager’. Daarnaast moet overeenkomstig het nieuwe decreet gemeentewegen, werk gemaakt worden van een ‘fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak’.
 
"Onze vereniging wil zeker de belangen van eigenaars niet bemoeilijken en kiest overwegend voor trage wegen langs perceelgrenzen. We opteren wel voor algemeen belang of een ononderbroken en veilig netwerk (niet gemotoriseerd verkeer) over het ganse grondgebied van de stad en deelgemeenten", verduidelijkt Armand Matthijs van de vzw Rebus.
 
Het besluit van de gemeenteraad kwam er ook na advies van de werkgroep voet-, veld- en wandelwegen (samenstelling: Kurt Martens, Ine Vandepitte, Stephan De Prez, Roland Vekeman). Volgens de stadsdiensten zelf (brief van 27.5.20) is er geen enkele gemeenteraadsbesluit dat de oprichting en bevoegdheden van deze (lang geleden opgerichte) groep vastlegt.  Daarom vragen we meteen de afschaffing van deze werkgroep, die ook nergens is voorzien in het nieuwe decreet gemeentewegen (vanaf 1.9.2019).
 
We kijken uit naar het spoedig en volledig herstel van de  voetweg 32 aan en rond het centrum Hoge Buizemont (kerk, ontmoetingscentrum…) en op en langs de getuigenheuvel Oudenberg (tussen Onkerzele en Deux-Acren).
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 feb 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 08 mrt 2024

archief