GERAARDSBERGEN - Het jaarverslag 2021 van de politie Geraardsbergen/Lierde! online

C21

GERAARDSBERGEN - Het jaarverslag 2021 van de politie Geraardsbergen/Lierde! online

A_de_politie_geraardsbergen
 
Traditioneel brengt eind maart niet alleen de lente, bij veel politiezones wordt dan ook een overzicht gegeven van het voorbije jaar. Politie Geraardsbergen/Lierde doet dit voor 2021 niet met een lijvig uitgeschreven verslag, wel met een digitale voorstelling van de cijfers op een zelf ontworpen website. Op een laptop, smartphone of tablet… de kijker krijgt al scrollend een beeld van wat het korps van Geraardsbergen/Lierde in 2021 heeft verwezenlijkt én wat de plannen voor 2022 zijn.  
De voorbije jaren heeft politie Geraardsbergen/Lierde al meerdere keren getoond dat ze volop de digitale kaart trekt, onder meer met haar ‘Mobile Office’ project waarmee ze in 2016 als één van de pioniers binnen de politiezones uitpakte. Ook op het gebied van communicatie staat de zone sterk met haar aanwezigheid op vrijwel alle mogelijke sociale mediakanalen waar dagelijks heel wat interactie is. Deze lijn trekt ze nu door met de voorstelling van het jaar 2021 op een website met bijhorende QR-code (red. zie onderaan). 
 
“Sinds vorig jaar zijn we afgestapt van het uitgeschreven jaarverslag in boekvorm en zoeken we steeds naar een originele manier om het werk dat we als korps hebben verricht over te brengen. Ondertussen is er online heel wat mogelijk én digitaal betekent ook duurzaam want printen hoeft niet meer. Onze cijfers verdienen een verhaal en dat hebben we proberen te brengen op een visueel aantrekkelijke manier. Via de URL https://pz5428-jaarverslag.my.canva.site/ vliegt de kijker al scrollend door het jaar 2021.” zegt communicatieverantwoordelijke Karolien De Turck met enige trots.   
 
Fotoverhaal en belangrijkste realisaties van 2021 
 
Een eerste blik op de website toont onmiddellijk eigen medewerkers van het korps, iets wat wordt doorgetrokken doorheen het volledige visuele verhaal. Deze inspecteurs wijzen naar het jaar 2021 waardoor je als kijker getriggerd wordt om verder te lezen. Direct krijg je een eerste reflectie van wat het jaar voor het korps heeft betekend: corona was helaas nog steeds aanwezig maar politie Geraardsbergen/Lierde startte ook met onthaal op afspraak én trok verder aan de digitale kar. Zo werd er binnen het commissariaat een heuse videowall geplaatst, maakte men een ICT-meerjarenplan ‘Mobile working’ en kregen de inspecteurs bodycams. 
 
Scrol je verder, dan kom je te weten wat het korps van januari tot december heeft gerealiseerd. Per maand wordt één item in de kijker gezet, telkens met een korte boodschap of een foto. Wil je meer info over een bepaald onderwerp, dan kan je doorklikken. Zo kom je na een paar seconden al te weten dat de Geraardsbergse jeugd sinds januari met hippe mondmaskers naar school kon, dat de verkeerspolitie nieuwe uniformen kreeg in maart en dat minister van Quickenborne in oktober een bezoek bracht aan de politiezone. Ook de strijd tegen cybercrime werd verdergezet met de verdeling van 20.000 zelf ontworpen flyers die elk gezin in Geraardsbergen en Lierde in de bus kreeg in de maand juni. 
 
Meest in het oog springende cijfers: meer dan 10.000 interventies, sterke stijging cybercrime en veel pv’s ‘gsm achter het stuur’! 
 
Rol je verder door de volgende pagina’s, dan zie je de voornaamste cijfers en een beeld van wat elke dienst binnen het korps in 2021 verwezenlijkte. Zo krijg je mee dat de interventieploegen 10.201 keer werden opgeroepen en een gemiddelde interventie ca. 50 minuten duurde. Aan het onthaal werden meer dan 1300 pv’s opgesteld en ook de buurtpolitie zat niet stil. Zij deden meer dan 2800 adreswijzigingen en leverden 364 keer bijstand aan deurwaarders.  
 
Dat politie Geraardsbergen/Lierde ook in 2021 sterk inzette op verkeersveiligheid wordt duidelijk als je kijkt naar de resultaten van de dienst verkeer. Er werden 3491 ademtesten afgenomen (4% positief/alarm) en 277 snelheidscontroles uitgevoerd. 168 chauffeurs vlogen op de bon omdat ze de gsm gebruikten achter het stuur.    
 
Ten slotte was 2021 ook voor de recherche en de dienst Jeugd&Gezin een jaar waarin hard werd gewerkt. Meer dan 70 pv’s inzake drugs en bijna 200 pv’s voor allerlei soorten diefstal stelde men op. Criminaliteit op het internet blijft toenemen als je ziet dat maar liefst 277 pv’s voor cybercrime werden opgemaakt. Met 218 dossiers voor verontrustende opvoedingssituaties en 123 pv’s voor intrafamiliaal geweld, had de dienst Jeugd&Gezin eveneens meer dan de handen vol in 2021! 
 
Blik op 2022: vernieuwing telefooncentrale/onthaal, rekruteringscampagne en eigen smartphone/tablet voor elk korpslid 
 
Elk goed jaarverslag eindigt met een blik op de toekomst! Ook in 2022 heeft politie Geraardsbergen/Lierde grootse plannen.  Aan de hand van 6 sprekende foto’s op het einde van de website worden de toekomstplannen uit de doeken gedaan.  
 
“Met de nieuwe inrichting van ons onthaal, een nieuwe telefooncentrale en de uitvoering van klimatisatiewerken om de warmte in ons gebouw tijdens de zomermaanden tegen te gaan, focussen we op vlotter en aangenamer werken. Verder willen we nóg meer informatiegestuurd en online gaan werken. Zo stappen we mee in het FOCUS-project van politie Antwerpen, voorzien we voor elke medewerker een eigen tablet of smartphone en krijgt ons huidig online werksysteem een upgrade. Tot slot voorzien we een eigen rekruteringscampagne om jong en gemotiveerd talent aan te trekken. Met dit alles willen we meer dan ooit het beste korps van België worden!” aldus korpschef Patrice De Mets. 
 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mrt 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief