Proeven van de wereld buiten de schoolmuren: de leerlingen van Keerpunt GERAARDSBERGEN zijn op ‘ervaringsweek’

C21

Proeven van de wereld buiten de schoolmuren: de leerlingen van Keerpunt GERAARDSBERGEN zijn op ‘ervaringsweek’

Afbeelding1
Op de werkvloer doen de leerlingen praktijkervaring op

Deze week loopt de ervaringsweek voor de leerlingen uit Keerpunt Geraardsbergen. In dit leertraject krijgen leerlingen uit de tweede graad de kans om ervaring op te doen in de arbeidswereld.

In lijn met de Freinetpedagogie die de school hanteert, organiseert Keerpunt Geraardsbergen ook dit jaar een ervaringsweek waarin tweedegraadsleerlingen minstens vier dagen actief meedraaien bij een organisatie, bedrijf of een zelfstandige. Dit leertraject dat heeft als doel de leerlingen klaar te stomen voor de maatschappij na de schoolbanken met levensechte situaties uit de arbeidswereld. In samenspraak met een coach/mentor kiezen de leerlingen waar ze hun ervaringsweek willen doen. Hierbij maken ze zelf ook contact met de organisatie, het bedrijf of de zelfstandige bij wie ze zullen werken en houden ze alle belangrijke documenten waaronder een sollicitatiebrief bij in een logboek dat ook beoordeeld zal worden na het leerproces. Tijdens de ervaringsweek worden leerlingen geëvalueerd door collega’s ter plekke en is er een kans dat hun coach ook eens langskomt om een kijkje te nemen. Leerlingen maken een portfolio aan van foto’s, schriftelijke verslagen en interviews met collega’s dat gepresenteerd wordt na de ervaringsweek aan klasgenoten, ouders en mentoren in de klas of tijdens een toonmoment.

Eén van de leerlingen die enthousiast uitkijkt naar zijn ervaringsweek is Robbe Legroux (14). Hij draait voor een aantal dagen mee in het woonzorgcentrum Stil Geluk te Ophasselt waar hij eten moet opdienen, afdienen en meehelpt met activiteiten voor de bewoners (bv. Een geheugenspel spelen). Robbe vertelt hoe hij zijn ervaringsweek al heeft ervaren: “Opdienen en afruimen is voor mij een meerwaarde omdat ik iets kan betekenen voor de bewoners. Ik kom dan ook in persoonlijk contact met hen. Tijdens de activiteiten in de namiddag is het super hoe de bewoners meespelen. Na mijn shift ga ik zeker met een goed gevoel naar buiten. De hulp die je kan bieden alsook een leuke samenwerking met de andere collega’s maken dat ik zeer dankbaar ben om mijn ervaringsweek hier te mogen meemaken. Ik wil zowel Sofie als het woonzorgcentrum bedanken!”

Wij hopen dat alle leerlingen die de ervaringsweek meemaken positieve en leerrijke situaties kunnen opdoen die ze mogen meenemen in hun latere leven.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2023
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief