A.S.Z. GRAARDSBERGEN investeert in innovatieve ROSA robot voor Orthopedie

C21

A.S.Z. GRAARDSBERGEN investeert in innovatieve ROSA robot voor Orthopedie

In 2020 introduceerde de dienst Orthopedie van het A.S.Z. met succes de ROSA robot (Robot Surgical Assistant) op campus Aalst voor het uitvoeren van partiële en totale knieprotheses. Met meer dan 500 succesvolle procedures en de bewezen voordelen van precisie en feedback tijdens operaties, heeft het A.S.Z. besloten te investeren in een tweede ROSA robot, ditmaal voor A.S.Z. Geraardsbergen.

De ROSA robot staat bekend om zijn vermogen om een uiterst nauwkeurige positionering van knieprotheses mogelijk te maken, wat resulteert in een snellere revalidatie en het verminderen van het risico op mogelijke complicaties. Tijdens de operatie ontvangt de orthopedisch chirurg voortdurende feedback, wat een verbeterd inzicht en precisie biedt gedurende het hele proces.

Dr. Stijn Geeurickx benadrukt: "We zien reeds op 6 weken een normaal gangpatroon en een betere beweeglijkheid van de knie." Dr. Luc Bouwen voegt toe: "Na de leerfase waarbij de ingreep iets langer duurt, zien we nu een verkorting van de operatietijd door de informatie die de robot aanreikt." Dr. Paul Byttebier vult verder aan: "Door gebruik te maken van deze knierobot voelt de knie natuurlijker aan voor de patiënt."

Belangrijk is te benadrukken dat de ROSA robot fungeert als een hyperprecieze assistent van de chirurg, waarbij de chirurg zelf de uiteindelijke handelingen uitvoert, en de robot geen invasieve handelingen verricht.

Bij een knieprothese worden beschadigde kraakbeenlagen vervangen door hoogwaardige metaallegeringen, waarbij een polyethyleen inzetstuk zorgt voor een glad oppervlak. Met behulp van navigatietechnologie wordt een gepersonaliseerd plan opgesteld, wat leidt tot een unieke plaatsing van de prothese op basis van individuele anatomie en ligamentaire spanning.

Het knieteam van de dienst Orthopedie A.S.Z., bestaande uit dr. Dominique Cottenie, Dr. Ruben Van Durme in Geraardsbergen, dr. Stijn Geeurickx, en dr. Paul Byttebier werkzaam in Aalst en Geraardsbergen en dr. Luc Bouwen werkzaam in Aalst en Wetteren, is verheugd met de investering in de tweede ROSA robot. "Dit is echt een meerwaarde voor onze dienst," aldus dr. Paul Byttebier.

“De eerste ingreep in Geraardsbergen met de nieuwe ROSA robot vond recent plaats in november, en het gebruik van de robot wordt in december verder uitgerold op deze campus. Om de robot optimaal te kunnen bedienen, hebben alle chirurgen een speciale opleiding gevolgd.

Met deze investering bevestigt het A.S.Z. zijn toewijding aan het bieden van innovatieve en kwaliteitsvolle zorg aan haar patiënten, ook in de regio Geraardsbergen” aldus dr. Dominique Cottenie, orthopedisch chirurg. “De patiënten kunnen ook in Geraardsbergen revalideren met het Rapid Recovery programma. Dit is een nieuw revalidatie-programma dat we zullen lanceren op de campussen Aalst, Geraardsbergen en Wetteren waarbij er naar wordt gestreefd de patiënt zo snel en optimaal mogelijk weer op de been te krijgen na een nieuwe heup- of knieprothese” vult dr. Ruben Van Durme nog verder aan.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 dec 2023
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024
Jimmy GODAERT | 24 feb 2024

archief