GERAARDSBERGEN -Viering met Academische zitting 400 jaar stichting Priorij Hunnegem

C21

GERAARDSBERGEN -Viering met Academische zitting 400 jaar stichting Priorij Hunnegem

425870596_365504156417464_9032675764761911475_n
massale belangstelling voor de viering 400 jaar Hunnegem
 

In een overvolle Hunnegemkerk mocht David Larmuseau de talrijke aanwezigen verwelkomen, waarna  Albert Schrever, lic. Germaanse filologie, vertelde over de geschiedenis van Hunnegem.  Zuster Lutgarde, laatste priorin (2007-2008), vertelde over het kloosterleven. Dom Gerard, abt van de Abdij van Dendermonde had het op zijn beurt over de orde der Benedictijnen. De orde der benedictijnen en benedictinessen (Latijn: Ordo Sancti Benedicti), afgekort tot OSB, is een kloosterorde die de regel van Sint-Benedictus volgt. De orde rekent zich, in tegenstelling tot de latere bedelorden, tot de "stabilitas loci" plaatsgebonden orden. Wereldwijd zijn er meer dan 8000 benedictijnen en 17.000 benedictinessen.

Albert Gossye, voorzitter van de Vrienden van Musea Hunnegem kwam toelichting geven over het feestjaar met talrijke tentoonstellingen en evenementen. De cursisten van kunst Ateljee+3 van Ingrid De Vuyst exposeren op 2 en 3 maart . Nadien loopt vanaf 10 maart de expo ‘het onzichtbare licht’ en kan u tegelijk de tentoonstelling ‘Anders bekeken, van Hunnegem tot wereldwijdvan fotokring Focus bezichtigen.  

In 2024 is het eveneens 400 jaar geleden dat de adellijke dame Florence de Werquignoeul, met de steun van abt Vincq van de Sint-Adriaansabdij, de priorij oprichtte naast de Romaanse kerk van Hunnegem. In dit feestjaar worden eveneens  verborgen kunstschatten van de priorij tentoongesteld.

Op 21 april stelt  Geert Belet onder de noemer ‘fragile’ tentoon. Vanaf 16 juni is er dan de tentoonstelling 100 jaar Scouts en Gidsen envanaf 8 september toont de Broederschap van het Geraardsbergse manneken – Pis wat ze in 40 jaar allemaal op hun palmares staan hebben.

Het slotwoord was voor Ann Panis, burgemeester van Stad Geraardsbergen. Het nieuwe dienstjaar werd ingezet met een avondgebed. Het gregoriaans koor Schola Gregoriana Gerardimontensis alv. Pierre Mertens zorgde voor de Intermezzo's. De Academische zitting werd afgesloten met een receptie in de kapittelzaal aangeboden door de Vrienden van Musea Hunnegem. Stadsboerderij Hunnegem zorgde op voor de pannenkoeken bij de viering.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 feb 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief