Steeds meer oplaadpunten voor elektrische wagens in GERAARDSBERGEN

C21

Steeds meer oplaadpunten voor elektrische wagens in GERAARDSBERGEN

Extra_laadpunten_in_geraardsbergen
Illustratiebeeld
 

Geraardsbergen zet in op de uitrol van laadpalen. Inwoners kunnen enerzijds zelf een laadpaal aanvragen volgens het principe Paal volgt Wagen. Ook worden er via Paal volgt Paal automatische laadpunten bijgeplaatst wanneer bestaande laadpalen zeer frequent gebruikt worden. Daarnaast geeft het lokaal bestuur aanvullend en proactief ook zelf strategische openbare locaties met een potentiële laadbehoefte door. 

Tegen 2029 rijden idealiter alle nieuwe wagens in Vlaanderen elektrisch. “Doordat deze auto’s geen stikstof, fijnstof en een stuk minder CO2 uitstoten, kunnen ze een aanzienlijke bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt schepen van duurzaamheid Stephan De Prez. Door de toename van elektrische wagens dient er op dit moment flink geschakeld te worden om te voorzien in de verhoogde laadnood.

 

Inwoners kunnen zelf een laadpaal aanvragen 

Burgers en bedrijven kunnen onder bepaalde voorwaarden zelf een publieke laadpaal aanvragen. Engie zoekt daarna in samenspraak met de stad een geschikte plek op wandelafstand, binnen een straal van 250 meter van de aanvraag. Voorwaarden en digitaal aanvraagformulier zijn terug te vinden op de website van Vlaanderen (https://www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen). Schepen van mobiliteit Fernand van Trimpont: “Steeds meer mensen rijden elektrisch. Rekening houdend met de stijgende vraag naar laadinfrastructuur doen we ook zelf een aantal voorstellen van strategische locaties vast waar laadpalen wenselijk zijn.”

 

Publieke en semi-publieke oplaadpunten 

In Geraardsbergen zijn er op dit moment een 30-tal (semi-)publieke laadpalen. Een overzicht vind je terug op de website van de stad. Twaalf nieuwe locaties werden net goedgekeurd, en voor nog eens drie andere locaties loopt de aanvraag.

 

Laadpalenkaart behoudt overzicht en versnelt aanvraagprocedure 

Om een wildgroei aan laadpalen te voorkomen en in de toekomst snel en efficiënt nieuwe, geschikte locaties te bepalen, werd vorig jaar in samenwerking met de intercommunale SOLVA een laadpalenkaart ontwikkeld. Deze kaart bevat alle woningen waar geen laadpaal geplaatst kan worden en is een perfecte basis voor een toekomstbestendige visie voor het inplanten van nieuwe publieke laadinfrastructuur. Hierdoor werd ook het proces van aanvragen voor (semi-)publieke laadpalen sterk ingekort. 

Een overzicht van alle laadpunten en een link naar een handige kaart vind je op de website van Geraardsbergen: www.geraardsbergen.be/oplaadpunten.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 feb 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief