GERAARDSBERGEN - Roger Flamant, medestichter van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart, overleden

C21

GERAARDSBERGEN - Roger Flamant, medestichter van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart, overleden

400076232_10230495007829935_1329126772106470890_n
Roger Flamant en Irene De Smet
 

Bakker Roger Flamant werd op 28 januari 1932 geboren en is deze morgen op 92-jarig leeftijd overleden. Hij was tot enkele jaren terug het gezicht de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart. Hij stichtte niet alleen de vereniging maar heeft zich jarenlang ingezet voor de promotie van het intussen door de Europese Commissie beschermd taartje.

De Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart ontstond in 1979 vanuit de lokale bakkerbond ‘Helpt Elkander’ met de bedoeling het goudbruine gebakje te promoten. Voorzitter en ‘Prince’ Roger samen met zijn vrouw Irene De Smet waren de gezichten van de vereniging. De Broederschap kreeg zelf een officiele postzegel en begin van deze eeuw werd een mattentaart van maar liefst 16 vierkante meter gebakken. Elk jaar organiseert de Broederschap van de Mattentaart een kapitteldag waar verschillende prominenten geïntroniseerd worden als ambassadeur van de Geraardsbergse mattentaart. Intussen zijn reeds meer dan 600 mensen in de Broederschap opgenomen

De Geraardsbergse mattertaart kreeg in 2007 als eerste Vlaams streekproduct het label beschermde geografische aanduiding van de Europese Commissie. De naam Geraardsbergse mattentaart mag enkel worden gebruikt als de matten en het gebakje in Geraardsbergen of Lierde zijn gemaakt.

Bakker Pascal Nevens is intussen de nieuwe voorzitter en kijkt vol bewondering en respect terug op de verwezenlijkingen van zijn voorganger Roger Flamant. “  Roger  leefde voor de Broederschap van de Mattentaart en had het dan ook zeer moeilijk om de fakkel door te geven. Maar we zetten de traditie verder, waken over de kwaliteit en zullen het taartje blijven promoten.’ zegt Pascal.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief