GERAARDSBERGEN - Massale belangstelling voor het krakelingenfeest

C21

GERAARDSBERGEN - Massale belangstelling voor het krakelingenfeest

_dsc6037
Scene uit geschreven en gedrukt
 
_dsc6074
Voorstelling vn de Krakelingenaffiches
 
_dsc6164
Krakelingenworp
 

Het feest van Krakelingen en Tonnekensbrand bracht een pak kijklustigen op de been. Heel wat politici kwamen ook afgezakt naar de Oudenbergstad.

Dat het door Unesco erkende dubbelfeest nog springlevend is bleek zondag want er stond een massa volk langs het parcours van de optocht en op de Oudenberg was het drummen om een mastel te vangen.

De Krakelingenstoet had dit jaar als thema ‘geschreven en gedrukt’. Tal van figuranten vertolkten prangende scènes uit de geschiedenis Geraardsbergen. Van de Keltische tijden, over de middeleeuwen, tot het heden. De oerelementen van het feest zoals vuur, brood en wijn naar die vroege periode verwijzen waren eveneens in de optocht verweven.

Visjes drinken

Naar jaarlijkse gewoonte wordt na de optocht in de binnenstad afgezakt naar de Oudenberg voor het visjesdrinken gevolgd door de Krakelingenworp . Op de top van de Oudenberg biedt de opperdruïde het stadsbestuur de visjesbeker aan. Het  visjesdrinken staat wel op een helling  want er is een nieuwe Vlaamse codex dierenwelzijn op komst die zulke rituelen verbiedt. Het gebruik wordt verboden door het nieuwe Vlaamse decreet dierenwelzijn.

Veel Geraardsbergenaars maar ook Premier De Croo hadden een duidelijke mening over het visjesdrinken: “Deze traditie moet behouden blijven.”

Na de dronk was het dan tijd voor de krakelingenworp. Tal van mastellen werden het publiek ingegooid. Een mastel bevatte een briefje die recht gaf op een gouden juweeltje in de vorm van een krakeling. Winnaar van de gouden Krakeling werd gewonnen door de 8 jarige Christoffer Schoenmaekers.

Het dubbelfeest werd afgesloten met Tonnekensbrand op de Oudenberg. Nadat volksdansers voor sfeer zorgen wordt een pekton in brand gestoken. Dit gebeuren symboliseert het verjagen van de winter en het verwelkomen de nakende lente. In de deelgemeenten wordt de Tonnekensbrand met een kleiner vuur beantwoord, "Walmkenbrand" genaamd.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 feb 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 08 mrt 2024

archief