GERAARDSBERGEN - WOM herdenkt op 12 mei bemanning gecrashte Halifax

C21

GERAARDSBERGEN - WOM herdenkt op 12 mei bemanning gecrashte Halifax

Jg
Herdenkingsfoto van de Halifax en bemanning
 

Wings of Memory houdt op zondag 12 mei om 10.30u een herdenkingsplechtigheid op het kerkhof van Geraardsbergen  ter nagedachtenis van de 8 bemanningsleden van de in Schendelbeke gecrashte Halifax bommenwerper 80 jaar geleden.

De familie van de gesneuvelde Canadese vliegenier Clifford Stanley Phillips zal aanwezig zijn. Tevens zal er ook een ruime delegatie van het Canadese squadron 426, de eenheid waar de Halifax in 1944 deel van uitmaakte aanwezig zijn.

Relaas

Een Halifax-bommenwerper van het 426ste Royal Canadian Air Force Squadron voerde in de nacht van 12 op 13 mei 1944 een bombardement uit boven Leuven. Aan boord bevond zich bommenrichter Clifford Stanley Philips, 6 andere Canadezen en een Brit. De Halifax werd echter onderschept door de Duitse nachtjager ME 110 van luchtaas Martin Drewes die de bommenwerper uit de lucht haalde. Het toestel stortte neer in Schendelbeke. Niemand van de bemanning overleefde de crash. Meteen werden vijf lichamen geborgen, ook dat van Phillips, echter bleven er tot aan de berging van het toestel in 1997 drie bemanningsleden vermist. Na de berging kregen ze een graf naast hun medebemanningsleden.

Nieuwe afdeling museum WOM

Wings of Memory heeft een eigen museum op de site Hunnegem. Op 12 mei nemen ze er een nieuwe afdeling in gebruik die gewijd is aan de Halifax met onder meer brokstukken van het vliegtuig. De familie van Phillips zal aan het museum een gedenkplaat onthullen als eerbetoon aan de bemanning van de Halifax.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mei 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 31 mei 2024

archief