GERAARDSBERGEN, Oudenaarde en Ronse lanceren Archiefbank Vlaamse Ardennen

C21

GERAARDSBERGEN, Oudenaarde en Ronse lanceren Archiefbank Vlaamse Ardennen

Archivarissen_geraardsbergen_oudenaarde_ronse
Archivarissen Geraardsbergen, Oudenaarde en ronse
 

De steden Geraardsbergen, Oudenaarde en Ronse hebben de krachten gebundeld om samen een archiefbank Vlaamse Ardennen op punt te zetten. “De bedoeling is om het beschikbare gedigitaliseerde archiefmateriaal uit de drie steden gemakkelijk toegankelijk te maken voor burgers, samen komen we zo tot een overzichtelijk en uitgebreid archief”, klinkt het bij de bevoegde schepenen van de drie steden.

“Veel archiefmateriaal van onze drie steden was tot voor kort enkel op papier of microfilm beschikbaar. Mensen die bijvoorbeeld hun familiestamboom willen uitpluizen, zagen zichzelf daardoor genoodzaakt om zich door deze weinig-toegankelijke dragers te worstelen”, vertelt Oudenaards cultuurschepen Stefaan Vercamer. Daarom hebben de archivarissen van Oudenaarde, Ronse en Geraardsbergen besloten om de handen in elkaar te slaan. Allerlei archiefmateriaal werd gedigitaliseerd en wordt nu op deze nieuwe portaalsite, de Archiefbank Vlaamse Ardennen, overzichtelijk gebundeld. Het gaat hierbij om akten van de Burgerlijke stand, oorlogsaffiches, staten van goed, informatie uit bevolkingsregisters, het krantenarchief tot zelfs bijvoorbeeld de Kroniek van de Rantere uit Oudenaarde, die je in de Archiefbank Vlaamse Ardennen integraal en online kan raadplegen. Al het archiefmateriaal wordt verder beschreven om het nog toegankelijker te maken voor inwoners. De Archiefbank komt er onder andere met de financiële injectie van een subsidie van Erfgoed Vlaamse Ardennen. “Met deze subsidie krijgen onze archivarissen de middelen om gedurende twee jaar verder te investeren in de ontsluiting van het archiefmateriaal”, laat schepen Joris Vandenhoucke, tevens voorzitter van Erfgoed Vlaamse Ardennen weten.

“Het is een ambitieus project dat op heel wat succes kan rekenen. Dit blijkt onder andere uit de positieve feedback die onze archivarissen al kregen van Familiekunde Vlaamse Ardennen/Regio Aalst”, vertelt de Geraardsbergse schepen van Archief Jimmy Colman. De drie steden werken samen met Familiekunde Vlaamse Ardennen om in de toekomst cursussen genealogie aan te bieden aan geïnteresseerden. “De portaalsite met haar duidelijk gestructureerd archiefmateriaal, biedt hierin zeker een meerwaarde”, laten de schepenen weten. Er is een mogelijkheid om samen met andere steden en gemeenten uit de Vlaamse Ardennen deze archiefbank verder uit te breiden met hun archiefmateriaal.

 

De archiefbank Vlaamse Ardennen is voor iedereen toegankelijk via www.archiefbankvlaamseardennen.be. Registratie is niet nodig.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jun 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 11 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief