Wat is het verschil tussen een WA- en allriskverzekering?

C21

Wat is het verschil tussen een WA- en allriskverzekering?

Image001
 

WA-verzekeringen, WA+ beperkt cascoverzekeringen, allriskverzekeringen: de termen kunnen voor een leek een beetje overweldigend zijn. Want wat is er nu precies gedekt bij welke verzekering? En zijn al deze polissen allemaal hetzelfde bij elke verzekeraar? We leggen je alles uit over de dekking van je autoverzekering, en waar je op kunt letten bij het vergelijken ervan.

 

Wat is een WA-verzekering?

De term WA-verzekering staat voor ‘Wettelijke Aansprakelijkheidverzekering'. Met deze dekking ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto of een ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Je moet in Nederland minimaal verzekerd zijn voor de schade die je aan anderen aanbrengt.

Het is belangrijk om te weten dat deze autoverzekering geen schade aan je eigen auto dekt. Wanneer je bijvoorbeeld stormschade hebt, wordt er niets vergoed. Wil je dat wel, dan kun je een stapje hoger in de verzekering gaan, en kiezen voor een WA Plus verzekering (beperkt cascoverzekering).

 

Wat is een allriskverzekering?

Een allriskverzekering is de meest uitgebreide vorm van een autoverzekering. Hiermee vergoed je niet alleen de schade aan anderen, maar is ook schade aan je eigen auto gedekt. Denk aan schade die ontstaat als gevolg van een aanrijding, slippen, diefstal, brand, stormschade of andere schade door eigen toedoen.

Natuurlijk mag je niet opzettelijk schade aan je auto veroorzaken. Dat vergoedt ook een allriskverzekering niet. Maar onopzettelijke schade, omdat je gewoon pech hebt, wordt wel vergoed. Kijk altijd goed naar de voorwaarden van de polis om te weten wat de allriskverzekering precies vergoed. De ene autoverzekering is namelijk de andere niet. Autoverzekeraars mogen zelf weten welk beleid ze voeren, als het gaat om premie en dekking.

 

Wat is het verschil?

Het verschil tussen deze drie is wat er precies gedekt is. Je moet als eigenaar van een auto minimaal een WA-verzekering hebben, waarmee je gedekt bent voor de schade aan andere auto’s. WA, WA+ beperkt casco en allrisk, zijn dus gradaties van de dekking van de verzekering voor je auto. De leeftijd van je auto kan meespelen in de keuze voor de soort verzekering. Zo worden auto’s ouder dan 10 jaar meestal alleen WA-verzekerd.

Let wel op dat er onderling verschillen kunnen zitten in bijvoorbeeld een allriskverzekering. Hoewel de termen steeds hetzelfde zijn, kunnen de precieze dekkingen anders zijn. Daarom is het verstandig een autoverzekering niet alleen te vergelijken op de premie, maar ook op de voorwaarden. Lees ze altijd goed door, zodat je weet waar je aan toe bent.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 aug 2023
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 04 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Redactie Editiepajot | 26 apr 2024
Redactie Editiepajot | 09 apr 2024
Redactie Editiepajot | 20 feb 2024
Redactie Editiepajot | 22 jan 2024
Redactie Editiepajot | 13 nov 2023

archief