DILBEEK - Dilbeek ontvangt uitgebreide Zuid-Afrikaanse delegatie

C21

DILBEEK - Dilbeek ontvangt uitgebreide Zuid-Afrikaanse delegatie

Dilbeek_ontvangt_zuid-afrikanen_14_mei_2008
 

Burgemeester Stefaan Platteau, ereburgemeester Jef Valkeniers en provincieraadslid Audrey Van Zyl ontvingen op het gemeentehuis van Dilbeek behalve de twee in Dilbeek en omgeving opgeleide Zuid-Afrikaanse chocolatiers Danny Windvogel en Denver Adonis ook de rugbyploeg Groendal uit Franschhoek die afgelopen weekend met succes deelnam aan een tornooi in Sint-Gillis-Dendermonde. Eveneens werden de vier Zuid-Afrikaanse stagiairs en hun werkgevers letterlijk en figuurlijk in de bloemen gezet. Werkgevers, pers en burgemeester Platteau ontvingen bovendien een lekker pak kriek van eigen bodem (Timmermans Itterbeek) en pralines van Valentino Schepdaal.

 
 Het hele Zuid-Afrika-verhaal begon in 1997 toen erevolksvertegenwoordiger Jef Valkeniers drie bruine jongens uit Franschhoek nabij Stellenbosch naar hier bracht met een studiebeurs. Dilbeek is intussen verzusterd met Franschhoek. Ze kregen gratis onderdak in een van de huizen van de brouwerij Eylenbosch, eigendom van André De Keersmaeker. John Blaauw werkte bij de firma Valentino in Schepdaal Dilbeek,Danny Windvogel en Denver Adonis bij de firma Pralindas in Erembodegem. Ze volgden twee avonden per week avondles, een avond theorie en een avond praktijk in de vakschool voor voedingsbedrijven Infobo in Ukkel .
 
Ze reden naar Aalst en naar Ukkel met een auto die hen ter beschikking werd gesteld door Dr. Valkeniers.  Aanvankelijk voerde Dr. Valkeniers hen tot Denver Adonis zijn rijbewijs behaalde en deze taak overnam. In hun vrije tijd speelden ze rugby in Dendermonde. Afgelopen week namen ze daar voor de tweede maal deel aan een internationaal rugbytornooi met hun rugbyploeg uit Groendal Franschhoek. Bij hun terugkeer in Zuid-Afrika openden Danny en Denver een winkel in Franschhoek. John viel spijtig genoeg weg daar hij een job als politieman verkoos na vroeger reeds vrijwilliger geweest te zijn bij de politie.
 
 Na een jaar maakten ze nog verlies. Dat keerde toen het duo een joint venture afsloot met Penny Gordon. Ze verhuisden met hun winkel en atelier naar de hoofdstraat. Vanaf dan ging het steeds beter. Penny is een licentiate in economie die zeventien jaar werkte als journaliste terwijl haar echtgenoot nog steeds persfotograaf is. Zij geraakte geïnteresseerd in de horecasector toen haar zoon kok werd en vandaag een van de vijf topchefs is van Zuid-Afrika.
 
Vandaag hebben Danny en Denver een zeer bloeiende winkel in de hoofdstraat en een productieatelier op een paar km van hun winkel. Hun basischocolade komt van Callebaut, hun machines komen van Prefamax in Lummen. Hun vormen komen van Chocolate World in Antwerpen, een groot deel van de verpakking van de drukkerij Winderickx in Sint-Jans-Molenbeek en de lintjes en andere versiersels van een firma in Sint-Renelde.
Alleen de kleine verpakkingen zijn Zuid-Afrikaans. Ze leveren pralines in de business class en first class van South African Airways of Suid Afrikaanse Lugdiens. Alles samen zetten ze vandaag 21 personen aan het werk.  Penny Gordon houdt zich voor de media eerder op de achtergrond om het niet blank ondernemerschap nog meer op de voorgrond te brengen.Verleden jaar waren Danny en Denver ook in België voor twee weken bijscholing bij Callebaut in Wieze en bij een vroegere leraar in Puurs.
 
Jef Valkeniers: ,,Bij mijn vele bezoeken aan Zuid-Afrika is het me herhaaldelijk opgevallen dat er ginder tegenover hier nog relatief weinig keuze is inzake banketgebak (patisserie) en spekslagerij (charcuterie). lk wou dan ook al een paar jaar enkele bruine Afrikaanssprekende jongeren naar hier brengen met de bedoeling ze een opleiding te geven in deze twee takken. Het systeem van de studiebeurzen, zoals dit vroeger bestond, is echter afgeschaft. Dankzij het Vlaams-Zuid-Afrikaans samenwerkingsakkoord verkregen vier onder hen dan toch een arbeidskaart en een stagecontract. Op 26 april vorig jaar besliste de Gemengde Commissie van Vlaamse en Zuid-Afrikaanse ambtenaren inderdaad op verzoek van toenmalig Vlaams Minister Fientje Moerman opleiding en vorming van achtergestelde jongeren met de bedoeling nadien een eigen zaak te kunnen opstarten, op te nemen in het bilateraal akkoord. Dankzij deze alinea en na veel paperassen kwam de zaak eindelijk in orde. De aanvraag werd ingeleid door de NGO Volens die verleden jaar de projecten van Horizon2.007 (ex- Livos) in Zuid-Afrika overnam’’.  
 
 Leon Groenewald (28) uit Franschhoek,die al zeven jaar als chocolatier werkte bij de hierboven vermelde 'Huguenot Fine Chocolates' werkt in de bakkerij Josse Locus in Schepdaal Dilbeek. llka Du Plessis (24) uit Kaapstad ,die drie jaar geleden eenjaar au-pair was bij volksvertegenwoordigster Els Ampe in Brussel en nadien in de keuken werkte van het Belgisch Restaurant 'In den Anker' in de Waterfront in Kaapstad, werkt in de patisserie afdeling van de 'Waerboom Salons’ in Groot-Bijgaarden. Tracy de Vries (20) uit Paarl ,die vroeger ook een tijdje werkte bij de chocolatiers, werkt nu in de beenhouwerij van Bart en Cindy Christiaens in Vlezenbeek na zes weken opleiding in de beenhouwerij Van Nechel  in Ëizeringen. Gavin Johnson (18) uit Franschhoek. die vroeger ook bij de chocolatiers werkte evenals in een beenhouwerij in Franschhoek, werkt nu in de Colruyt winkel in Dilbeek. Vanaf 1 september gaat hij in de Colruyt-ateliers in Buizingen werken.
 

Het kwartet heeft een stagecontract zodat ze een salaris krijgen dat hen toelaat hun logies in Dilbeek, hun eten en drinken, hun schoolgeld, hun ontspanning en hun transport te betalen. Ze volgen twee tot drie avonden per week les in Elishout in Anderlecht. Ze gaan naar school met een auto die hen ook nu weer ter beschikking wordt gesteld door Dr. Valkeniers. Ook bezigt Leon ,die een rijbewijs heeft, deze wagen om naar zijn werk te gaan want hij werkt van 3 tot 11 uur. De anderen gebruiken een fiets en/of het openbaar vervoer. De andere drie willen hier ook hun rijbewijs behalen zoals de chocolatiers dit vroeger deden. Ze zijn reeds druk bezig met het instuderen van onze verkeersreglementen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 mei 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief